Luka Volk

 |  Mladina 28  |  Svet

Ostal brez akademije, ki naj bi vzgajala desničarske gladiatorje

Porušeni načrti

Samostan Trisulti iz 13. stoletja očitno vendarle ne bo izobraževalni center, kot si ga je zamislil Steve Bannon

Samostan Trisulti iz 13. stoletja očitno vendarle ne bo izobraževalni center, kot si ga je zamislil Steve Bannon
© Profimedia

Steve Bannon – nekdanji urednik spletnega portala Breitbart in nekdanji politični strateg Donalda Trumpa – je leta 2018 napovedal križarski pohod po Evropi, ki pa se je za zdaj končal klavrno. Razblinjajo se še ene sanje – italijanski sodni svet se je namreč pred tedni odločil, da mora Bannon, skupaj z direktorjem katoliškega Inštituta za človeško dostojanstvo (DHI) Benjaminom Harnwellom, dokončno zapreti akademijo za bodoče suvereniste in »kulturne bojevnike« v samostanu Trisulti.

Bannon je bil prepričan, da bodo evropski populisti hrepeneli po njegovi pomoči, a je ob prihodu na evropski politični parket naletel na veliko oviro – pravo. Ko pride do poskusa vpletanj tujih organizacij, so v praktično vseh evropskih državah postavljene omejitve; financiranje tujih organizacij, ki bi podpirale domače stranke, je bodisi v celoti prepovedano ali pa vsaj močno regulirano. Za nekakšno izjemo je nekoč veljala Italija, zato je Bannon vanjo in v Mattea Salvinija (Liga) vlagal največ upov, a je tudi ta otoček upanja kmalu (vsaj navidezno) izginil.

A nič hudega, Bannon je v rokavu skrival še enega asa. Tako je zaživela ideja izobraževalnega centra, ki bi šolal nove bojevnike proti sekularizmu in nezakonitemu priseljevanju, »generacijo, ki bo sledila Trumpu«, kot jo je opisal Bannon.

Zavetnika je našel v Harnwellu, ki je za ta namen leta 2018 od države začel najemati opuščeno kartuzijo iz 13. stoletja.

Ko je postalo jasno, kaj naj bi se tam dogajalo, je med ljudmi in politiki završalo. Začeli so se dolgotrajni sodni boji z ministrstvom za kulturo, ki so leto pozneje prinesli preklic najemne pogodbe, sprva sklenjene za 19 let, po kateri naj bi za najem Harnwell plačeval 100 tisoč evrov na leto. Ministrstvo je ugotovilo, da organizacija DHI ni imela ustreznih kvalifikacij za najem nekdanjega samostana, ki se nahaja približno sto kilometrov jugovzhodno od Rima, je narodni spomenik in se razteza na kar 15 tisoč kvadratnih metrih.

Bannon se je na odločitev sodišča pritožil – in začasno zmagal. Sodba je bila maja lani razveljavljena. »Ostali smo zvesti samostanu, lokalni skupnosti in Italiji v času pandemije, ko bi bilo lažje preprosto oditi,« je takrat povedal Bannon. »Zdaj ustvarjamo izobraževalni program in program usposabljanj, ki bosta omogočila, da bo svet bolj cvetoč, varnejši in bolj zdrav za vse.« Tako je akademija, ki naj bi ustvarjala »prave gladiatorje«, lansko poletje tudi res zaživela, čeprav v okrnjenem obsegu, proti njenemu delovanju pa je ves čas protestirala lokalna skupnost, ki je želela samostan uporabljati za druge namene.

Izčrpani Harnwell, ki je na svojem hrbtu nosil finančno breme oskrbe samostana, v katerem je tudi živel, in Bannon sta brez pričakovanega vstajenja trumpizma in večjega zanimanja evropske desnice zašla v slepo ulico. Zadnji udarec pa je torej prinesla nedavna odločitev italijanskega sodnega sveta, da mora ustanova samostan dokončno zapustiti.

»Eksistencialni boj med dobrim in zlom,« je zaroto za The New Yorker opisal Harnwell. A ta boj se bo očitno vseeno končal z zmago dobrega.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.