Lara Paukovič

 |  Mladina 30  |  Svet

Nehormonski gel za ženske, ki pred neželeno nosečnostjo ščiti enako učinkovito kot kondomi

Korak v pravo smer?

Nehormonski gel za ženske Phexxi

Nehormonski gel za ženske Phexxi

Ko so se v šestdesetih letih v ZDA na trgu pojavile prve kontracepcijske tabletke, so povzročile revolucijo. Že štiri leta po vstopu na ameriški trg smo jih dobili tudi pri nas. Ženskam je dala tabletka svobodo – nadzor nad tem, kdaj bodo zanosile –, to pa je poleg tega, da so se končno lahko v miru posvetile karieri, povzročilo tudi svobodnejše spuščanje v spolne odnose. Zaradi prednosti sprva ni nihče govoril o neželenih učinkih. Leta 1969 pa je Barbara Seaman izdala knjigo The Doctor’s Case Against the Pill (Zdravničini ugovori proti tabletki), v kateri je opozarjala na nevarnosti tega, da ženske s tabletko zaužijejo ogromne odmerke progestina in estrogena, ki lahko povzročijo možgansko in srčno kap, krvne strdke, depresijo in povečanje telesne teže. A kljub temu so tabletke postajale vedno bolj priljubljene, kar je šlo vštric s seksualno revolucijo v sedemdesetih letih. Konec osemdesetih so v Ameriki prvotne tabletke z visoko vsebnostjo hormonov umaknili s trga in pojavile so se nove – a zgovorno je, da kljub razvoju ženskih tabletk še vedno nimamo tabletke za moške. Sodobne kontracepcijske tabletke naj bi imele tudi veliko pozitivnih stranskih učinkov. Danes jih ginekologi marsikateri ženski predpišejo tudi zato, da si denimo odpravi akne ali uredi neredno in bolečo menstruacijo. Kljub temu pa nekaj tveganja neželenih učinkov ostaja: krvni strdki, občutna razpoloženjska nihanja, zmanjšanje libida, zvišanje telesne teže ...

Ženske, rojene po letu 1980, pripadnice generacije milenijcev in generacije Z, ki bolj kot pripadnice generacij pred njimi pazijo, kaj jedo in kako skrbijo za okolje, se več ukvarjajo tudi s tem, kaj vnašajo v telo – zato najbrž ni presenetljivo, da nad tabletko niso ravno navdušene. Raziskujejo druge možnosti, kot so nehormonska kontracepcija in naravne metode, denimo aplikacije za spremljanje cikla in štetje plodnih dni.

Ena od njih je bila pred kratkim odobrena na ameriškem trgu: gre za gel Phexxi, nehormonsko kontracepcijsko sredstvo, ki deluje tako, da si ga ženska največ uro pred spolnim odnosom, lahko pa tudi tik pred njim, vbrizga v nožnico, tam pa vzdržuje kisel pH nožnice, neugoden za spermije. Odmerek gela je dovolj za približno enourno zaščito pred neželeno nosečnostjo. Način delovanja morda spominja na spermicide, ki so na trgu že nekaj časa, a zagotavljajo le približno 70-odstotno zaščito pred nosečnostjo. Pri novem gelu naj bi bila zaščita 86-odstotna, kar je več kot pri kondomu (85-odstotna) in manj kot pri tabletkah in materničnih vložkih (več kot 93-odstotna). Če bodo takšni geli dobro sprejeti, si morda končno lahko obetamo še hitrejši razvoj na tem področju.

»Možnosti nehormonske kontracepcije so žal še vedno zelo omejene,« je za ameriški medij The Lily, specifično posvečen temam, ki zadevajo milenijske ženske, povedala ginekologinja Sheila Mody. »Toda lahko smo zadovoljne, da se je pojavil gel, s katerim je mogoče neželeno nosečnost preprečevati na način, ki ga do zdaj nismo poznali.« Posebej ga priporoča ženskam, ki imajo težave s tabletkami

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.