LV, STA

 |  Družba

Odločanje o razrešitvi Natalije Gorščak

Programski svet RTVS bo danes odločal glede razrešitve direktorice TV Slovenija

Natalija Gorščak

Natalija Gorščak
© Uroš Abram

Programski svet RTV Slovenija bo na današnji izredni seji odločal o predlogu za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak, ki ga je vložil generalni direktor javnega zavoda Andrej Grah Whatmough. Gorščak vse očitke zavrača.

Grah Whatmough ji očita, da ni spoštovala statuta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. "Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija," je navedel.

Gorščak medtem ocenjuje, da je njegova obrazložitev očitkov na njen račun prirejena za razrešitev. Glavni razlog za njegov predlog je po njenem mnenju namreč to, da ne sledi njegovim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah, ki jih sam v skladu s statutom javnega zavoda ne more izvajati, je zapisala v odgovoru na njegov predlog.

"Toda eden temeljev sodobne, neodvisne javne televizije je v tem, da so direktorji in uredniki posameznih področij neodvisni in pri svojih odločitvah zavezani zgolj strokovnim standardom novinarske stroke," je poudarila v odgovoru na njegov predlog.

PREBERITE TUDI:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.