Uredništvo

 |  Svet

»Protiteroristična zakonodaja se uporablja zoper levičarske skupine«

IZJAVA DNEVA

"ZDA niso nikoli ločile med zunanjo in notranjo varnostjo. V kontekstu hladne vojne je bilo jasno, da sovražnik ne obstaja samo zunaj v obliki Sovjetske zveze, ampak je bil sovražnik kdorkoli na levici, naj je bil komunist, naklonjen Sovjetski zvezi ali pa preprosto disident, nekdo, ki je bil kritičen do ravnanja ZDA v hladni vojni. Nadzor nad kritično mislijo in levico je bil vedno del načina, kako je delovala ameriška imperialistična politika. V skladu s to logiko je treba stališča, mnenja in organizacije ustaviti, preden lahko sploh dosežejo javnost in jo prepričajo. To lekcijo so se naučili v času vietnamske vojne, ko je javnost nasprotovala posredovanju ZDA v Vietnamu. Od takrat prevladuje mišljenje, da je treba proti domačim skupinam, ki ogrožajo ameriško hegemonijo na svetovni ravni, uporabiti enake metode, kot jih ZDA uporabljajo po svetu. Na začetku 20. stoletja so tako taktike, ki so jih uporabili proti disidentom na Filipinih, nato uporabili proti temnopoltim Američanom in levici doma. Enako velja za čas hladne vojne in tudi za čas vojne proti terorizmu. Protiteroristična zakonodaja se tako uporablja zoper levičarske skupine. Tak primer je pregon aktivistov iz Zasedimo Wall Street ali staroselcev, ki se borijo proti gradnji naftovodov. Tudi pripadnike gibanja Življenja temnopoltih štejejo so označevali za teroriste. Organi pregona ne zbirajo podatkov le o Američanih arabskega ali južnoazijskega rodu in drugih muslimanih, ampak so tarča tudi temnopolti disidenti, okoljski aktivisti in tako naprej. Ko enkrat razviješ mehanizem za pregon ljudi, ki so označeni kot sovražniki v mednarodnem kontekstu, se ta mehanizem vedno vrne domov. Ta fluidnost obstaja že vsaj stoletje, če ne dlje."

(Indijsko-ameriška profesorica Deepa Kumar v intervjuju za MMC RTV Slovenija o tem, kako so ZDA po 20 letih končale vojaško zasedbo Afganistana, ki so jo upravičevale tudi z osvobajanjem tamkajšnjih žensk izpod jarma talibanov. Po njenih besedah je to izgovor, znan iz časa kolonializma.)

Deepa Kumar je predavateljica na ameriški univerzi Rutgers. Ukvarja se z vprašanji islamofobije, medijev, imperializma, spola, neoliberalizma.

Deepa Kumar je predavateljica na ameriški univerzi Rutgers. Ukvarja se z vprašanji islamofobije, medijev, imperializma, spola, neoliberalizma.
© osebni arhiv

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.