Peter Petrovčič

 |  Mladina 37  |  Politika

Posebna skupina evropskih poslancev prihaja oktobra na obisk v Slovenijo

Misija preverjanja vladavine prava

Sophie in ’t Veld, predsednica odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve evropskega parlamenta

Sophie in ’t Veld, predsednica odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve evropskega parlamenta
© Profimedia

Vlada Janeza Janše je že daljši čas pod drobnogledom EU – zaradi istih tem kot določene višegrajske države, s katerimi vlada prijateljuje. Evropsko unijo tako zanima domnevno upadanje stopnje vladavine prava, medijske svobode in demokratičnih standardov na splošno.

Prav zato je bil pred časom pred odborom za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve evropskega parlamenta prek videopovezave premier že zaslišan. Tedaj je Janez Janša skušal zavrteti propagandni video o svojih dosežkih in podlostih njegovih nasprotnikov, ker pa mu to ni uspelo, je zapustil dogodek. Zdaj evropski poslanci prihajajo v Slovenijo, zaslišali (tokrat v živo) pa bodo tudi trenutnega predsedujočega Svetu EU.

V Slovenijo prihaja skupina za preverjanje demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic (Democracy, Rule of Law and Fundamental Rights Monitoring Group) prej omenjenega odbora. Skupino sestavlja 14 evropskih poslank in poslancev (iz vsake poslanske skupine po dva), ki bodo na misiji v Sloveniji med 13. in 15. oktobrom. Namen obiska je preverjanje stopnje vladavine prava na licu mesta. Predvsem gre za preverjanje neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev ter medijske vojne na čelu z nefinanciranjem STA in prevzemom RTV Slovenija, pa tudi očitkov o zlorabi epidemije za prekomerno omejevanje človekovih pravic (predvsem pravice do zbiranja in izražanja mnenja), političnih napadov na kulturo in znanost ter na civilno družbo v podobi nevladnih organizacij.

14-članska delegacija evropskega parlamenta se bo v času obiska v Sloveniji sestala z več kot tridesetimi najvišjimi političnimi in drugimi funkcionarji in predstavniki civilne družbe. Med drugim se bodo evropski poslanci pogovorili s predsednikom ustavnega sodišča Rajkom Knezom, predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom, informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik, varuhom človekovih pravic Petrom Svetino, vrhovno državno tožilko Mirjam Kline … Od predstavnikov vlade bodo poleg Janeza Janše na pogovor vabljeni še pravosodni minister Marjan Dikaučič, njegova predhodnica Lilijana Kozlovič, minister za kulturo Vasko Simoniti in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.

Dosedanje delo te skupine poslancev EU vključuje preverjanje stanja vladavine prava na Poljskem in v Bolgariji ter s posebnim poudarkom na reformi pravosodja tudi na Slovaškem, preverjanje ozadij umora malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je preiskovala korupcijo, in umora grškega novinarja Giorgosa Karaivaza, ki je preiskoval organizirani kriminal, pa tudi preverjanje očitkov o političnem prevzemu češke javne televizije. Omenjena skupina se sestane v primeru resnih težav, na misijo v državo članico pa se odpravi le v primeru najresnejših med njimi.

Da bo zaradi hudih očitkov zoper vladavino prava zaslišan predsedujoči Svetu EU, se bo zgodilo prvič.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.