Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Stara normalnost

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Ob razmislekih, kako naprej po pandemiji, je bilo slišati več glasov, ki so opozarjali, da si svet ne more in ne sme dovoliti vrnitve v ''staro normalnost'' – na to je opozarjal OECD, tudi Bruselj pa je milijone, namenjene članicam za okrevanje po pandemiji, pogojeval s strogimi zelenimi zavezami. Ni dvoma, da so nas načini življenja, proizvodnje in potrošnje, ki slonijo na gospodarski rasti, potisnili v hudo podnebno krizo. 

Kljub vsem lepim besedam pa se zdi, da se svet ne zna obrniti drugam kot v staro "normalnost". Ob pomanjkanju električne energije na Kitajskem beremo o ''uničenem božiču'' in o tem, kako drago nas bo stala ta ''zelena energija''. A tem ocenam manjka ključen poudarek; da je namreč najbolj zelena energija tista, ki je ne porabimo. Proizvajati in trošiti bomo morali manj – korenite spremembe življenjskega sloga in vrednot ter odločni sistemski ukrepi, ki BDP ne bodo več postavljali v središče družbene blaginje, so namreč edina normalnost, ki jo potrebuje svet.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.