Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

K-apitalizem

I Dare U JK / Wikimedia Commons

I Dare U JK / Wikimedia Commons

Južnokorejska popularna kultura je v zadnjih letih postala globalen fenomen. Milijone ljudi po vsem svetu navdušujejo južnokorejski filmi, serije, kulinarika in verjetno najbolj priljubljen izvozni produkt – njihova popularna glasba ali K-pop

Z nenehno menjajočimi se melodijami, dovršenimi koreografijami in visokoproračunskimi videospoti že na prvi pogled deluje še bolj umetno kot zahodni pop, pogled za glamurozno fasado pa razkrije hiperkapitalistično, skoraj tovarniško produkcijo glasbe za množično potrošnjo. Trg domala v celoti obvladujejo tri korporacije, ki izvajalce izkoriščajo že od malega, jih vodijo skozi nehumana urjenja, silijo v plastične operacije, ropajo avtonomije, na koncu pa poberejo tako rekoč ves dobiček. Posledice za glasbenike so pogosto katastrofalne.

K-pop je najboljša alegorija kapitalizma. V svetu, kjer je vsak vidik naših življenj komodificiran in podrejen ustvarjanju dobička, pač ni prostora za tako neuporabne koncepte, kot je npr. osebna sreča.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.