Danes je nov dan

23. 10. 2021  |  Družba  |  Agrument

Antikapitalizem v popularni kulturi

Chetraruc / Pixabay

Chetraruc / Pixabay

Mesec dni po izidu korejska serija Squid Game ne podira le rekordov gledanosti, ampak tudi prodaje spremljajočih izdelkov. Prodaja superg Vans se je povečala za 7800 %, zanimanje za učenje korejskega jezika še nikoli ni bilo tako veliko.

Antikapitalizem je vstopil v industrijo zabave skozi velika vrata. Vemo, da prikazovanje uporništva ne prinaša sprememb, saj je le še ena od taktik spodbujanja potrošnje. Lahko potem popularnost socialističnih idej vpliva na trenutno politiko?

Popularna industrija nam ponuja romantično idejo upora, ki nam daje iluzijo, da se z zavedanjem nesmiselnosti kapitalizma dejansko premikamo na bolje. A popkultura očitno ne ponuja pravih rešitev, saj ljudje še vedno verjamejo v "ameriške sanje", v katerih lahko vsak uspe in obogati s trdim delom.

Onkraj površne kritike kapitalizma globljih pomenov serije ne gre iskati. V VIP sobi bi najbrž sedeli prav bogati šefi Netflixa, ki si, kako cinično, s prodajanjem ideje o nesmiselnosti kapitalizma polnijo denarnice.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.