Ja, krivi ste

Interesi kapitala peljejo svet v pogubo. In to na vseh ravneh, od lokalnega okolja do planetarnih razsežnosti, kar se posebej močno odraža ob sedanjem spletu zdravstvene, podnebne, ekološke in ekonomske krize. Še nikoli ni bilo na svetu toliko znanja za vsa področja, kot ga je sedaj na številnih univerzah in inštitutih, vendar tudi nikoli ni bilo toliko norih odločitev politikov in drugih odločevalcev, ker si jih podreja kapital s svojimi sebičnimi interesi. Ponekod stotine milijonov ljudi nima niti pitne vode, tam in drugod umirajo ljudje od lakote zaradi suše in vremenskih ujm. Zato znanje za trajnostni razvoj potrebujemo tukaj in zdaj, ne pa za blodnje in za turizem po vesolju! Vendar ob vsem tem tokrat ostanimo trdno na naših tleh in pri naših sedanjih kriznih razmerah v zdravstvu.

Podatki o okužbah s korona virusi in ob vedno novih sevih so hudo zaskrbljujoči, zato pacienti polnijo še zadnje bolniške postelje tudi v zato preurejenih dodatnih prostorih. Pri tem pa je sedaj največja zagata v našem zdravstvu, da za zdravljenje manjka zdravnikov in na stotine diplomiranih in srednjih medicinskih sester, bolničarjev, negovalcev in fizioterapevtov. Zato so se že do sedaj močno podaljšale čakalne dobe za nujne posege in operacije, ki so bile že do sedaj predolge tudi zaradi zdravnikov v javnem zdravstvu, ki imajo ob tem tudi koncesijske obveznosti v zasebnih ordinacijah. Vse to podaljšuje trpljenje bolnikov, za marsikoga je že ali še bo to celo usodno. Zato se menda naši odgovorni uradniki že dogovarjajo z bolnišnicami v sosednjih državah, da bi oni prevzeli v zdravljenje tudi naše bolnike. Tam jih bodo zdravili tudi naši zdravniki in številne naše medicinske sestre, ki so se tam zaposlile zaradi mizernih plač ob prevelikih obremenitvah v našem zdravstvu. S tem bo peklenski krog zaključen, saj bodo naše zavarovalnice plačevale zelo visoke cene

za zdravljenje naših bolnikov v tujini, ki jih bodo tam oskrbovali zdravniki in naše medicinske sestre, ki so se šolali na naše stroške in v naši državi. Čas je, da poiščemo krivce za take razmere v zdravstvu in še drugod. Ja, krivi ste! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.