Zdravniki dvoživke

Spoštovani.

Klinika za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor je že vse od prve razglasitve epidemije v Sloveniji, marca 2020, močno okrnjena v svojem delovanju. Večino korona-obdobja se na dveh etažah Klinike za ginekologijo nahaja COVID oddelek, prav tako je bilo veliko zdravstvenega osebja premeščenega na delo na COVID oddelke.

Zaradi neugodne prostorske in kadrovske situacije je bilo vodstvo Klinike za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor primorano reorganizirati tudi delo v osnovnih in vseh subspecialističnih ginekoloških ambulantah. Tako je že ves čas pandemije močno okrnjeno tudi delovanje dispanzerskih ginekoloških ambulant, torej primarne ravni oskrbe ginekoloških pacientk in nosečnic.

Sistem izbranega ginekologa z opredeljenimi pacientkami v UKC Maribor, zaradi prostorske in kadrovske situacije, zato ne more delovati že od prve razglasitve epidemije. Vse nosečnice in ginekološke pacientke s težavami, ki so potrebovale pregled ginekologa, so bile naročene v eno dispanzersko ginekološko ambulanto, kjer je vsak dan delal drugi ginekolog, glede na razpored, za katerega je zadolžen vodja Klinike za ginekologijo in perinatologijo.

Od septembra 2021 se je na Kliniki za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor dodatno odprla še dispanzerska ambulanta za preventivni program ZORA, kamor so pacientke iz istih razlogov prav tako naročene mešano, brez upoštevanja sistema izbranega ginekologa. Tudi v tej ambulanti vsakič dela drugi ginekolog, glede na razpored delovišč Klinike za ginekologijo in perinatologijo.

Zaradi takšne organizacije dispanzerskih ginekoloških ambulant se redno dogaja, da ginekološka pacientka ali nosečnica tudi več kot eno leto ni bila pregledana pri svojem izbranem ginekologu, ampak pri tistem ginekologu, ki je bil na dan pregleda razporejen v ambulanto. Pomembno je to, da je v težki situaciji, ki traja že drugo leto, bilo ves čas poskrbljeno, da so vse nosečnice ali ginekološke pacientke s težavami, tudi v najbolj zahtevnem obdobju pandemije, prišle do ginekološke obravnave.

Na organizacijo dela dispanzerskih ginekoloških ambualnt nimam vpliva in v ginekološki ambulanti delam, ko sem vanjo razporejena, zato zavračam nepreverjene navedbe novinarja Vasje Jagra, da sem odgovorna za podaljševanje čakalne vrste v ginekoloških ambulantah Klinike za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor.

Poleg tega sem bila konec leta 2020 in v začetku leta 2021 v večmesečnem bolniškem staležu. Zaradi pandemije spremenjena organizacija dela v ginekoloških ambulantah Klinike za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor in moja večmesečna bolniška odsotnost, sta mi onemogočili, da bi v dispanzerski ginekološki ambulanti obravnavala anonimno pacientko, ki je navedena v članku. Spremenjena organizacija dela in bolniška odsotnost sta mi prav tako onemogočili, da bi tako, kot pred pandemijo, obravnavala tudi vse svoje ostale pacientke, katerim sem izbrana ginekologinja.

V MTC Fontana delam v ginekološki ambulanti, z dovoljenjem UKC Maribor, dve uri enkrat na  teden, v svojem prostem času od 16.00 do 18.00. V tej ambulanti so moje pacientke iz UKC Maribor bolj izjema kot pravilo.

Hvala za razumevanje, lep pozdrav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.