Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Igranje z življenji

Kancelaria Premiera / flickr

Kancelaria Premiera / flickr

Migrantska kriza na poljsko-beloruski meji ni le humanitarna tragedija, ampak dobiva tudi razsežnosti resne politične krize. Evropska unija obtožuje beloruskega predsednika Lukašenka “hibridnega napada”, saj naj bi migrante izkoristil za lastne interese in jim obljubil prost prehod v Evropo. Za vsem skupaj pa najverjetneje stoji strategija ruskega predsednika Putina, ki želi oslabiti evropske nasprotnike.

Četudi je na prvi pogled res videti, da kriza predstavlja težavo za EU, ta "evropsko solidarno" podpira nacionalistično Poljsko – z gradnjo svojega obmejnega zidu bodo začeli že decembra. Vse skupaj torej bolj spomnija na podjetniška pogajanja, saj se lahko Belorusija s pravimi potezami znebi ekonomskih sankcij, ki jih je prejela lansko leto. Tudi EU in Poljska seveda nista nedolžni in ob lastnih interesih hitro pozabita na medsebojne spore.

Kljub obljubam EU o pomoči migrantom so tisoči ljudi, ki so obtičali na mrzli meji, zadnja skrb vseh. Tudi predsedujoče države Svetu EU.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.