Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kako ravnamo s tujci?

Ambasada Rog

Ambasada Rog

Naslov je citat iz raziskave, ki sta jo pripravili Delovna skupina za azil in Delavska svetovalnica po letošnjih spremembah ZTuj-2 in ZMZ-1. Državni zbor se je v paketu reševanja “problema tujcev" skliceval na domnevne zlorabe azilnega in socialnega sistema ter nepripravljenost na integracijo. A pogoji za slednjo so, kot kaže raziskava, daleč od optimalnih – večina vprašanih si želi ostati v Sloveniji, a se sooča z visokimi stroški bivanja, izkoriščanjem in izključevanjem na trgu dela in oteženim dostopom do znanja jezika. 

“Rešitve” MNZ, med drugim strožji pogoji znanja slovenščine, omejitev gibanja za prosilce za azil in otežena združitev z družino za tujce delavce, so te ovire še poglobile, s sistemsko diskriminacijo pa tuje državljane v Sloveniji še naprej vztrajno fantomiziramo. Če bi bilo MNZ v interesu izboljšanje njihovega položaja, bi bilo dobro, da pri oblikovanju rešitev posluša tiste, ki jih je v svoji argumentaciji novel spregledalo: tuje državljane same.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.