Uredništvo

 |  Družba

»Vlada skrajnih nasilnežev ne sme vzpodbujati k napadanju novinarjev«

IZJAVA DNEVA

"Verbalni napadi so nadomestek fizičnim napadom. Če je verbalnih napadov vse več, še posebno, če ti prihajajo od vlade ali velikih korporacij, potem to pošilja družbi zelo močno sporočilo, da so napadi na novinarje nekaj dovoljenega. Vsaka država ima nore ljudi. Vlada mora biti zelo previdna, da takšnih skrajnih nasilnežev ne vzpodbuja k napadanju novinarjev."

"A nasilneži so ena stvar, druga pa so skupine organiziranega kriminala. Te moramo jasno odvrniti od takšnega početja. Če se vlade ne borijo s temi skupinami in namesto tega nadaljujejo napade na novinarje, ki razkrivajo nepravilnosti, povezane s kriminalom, jim posredno pravijo: 'Če boste fizično napadli novinarje, ki vas razkrivajo, vas bomo varovali.' To je sporočilo vlad."

(Matthew Caruana Galizia, sin umorjene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je preiskovala korupcijo in pranje denarja v političnih krogih, v intervjuju za Večer o tem, kaj je leta 2017 pripeljalo od verbalnih napadov in do ubijanja novinarjev)

© Janez Zalaznik

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.