Uredništvo

 |  Družba

»Pod sedanjo vlado ne učinkujejo niti kampanja za cepljenje, niti režim pogojev PCT, niti lockdown«

Sociolog Gorazd Kovačič v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO o tem, da namesto da bi se vlada posvetila upravljanju epidemije, jo je skušala izkoristiti za uveljavitev avtoritarne vladavine

Gorazd Kovačič

Gorazd Kovačič
© Uroš Abram

Spoprijem Slovenije z epidemijo covid-19 je med najbolj neuspešnimi v razvitem svetu. Velik del prebivalstva že od lanskega poletja ne upošteva zaščitnih ukrepov, kjer ni institucionalnega nadzora, je poudaril sociolog Gorazd Kovačič v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "Imeli smo nenavadno visok in dolg drugi val epidemije lansko jesen in zimo s presežno smrtnostjo, ki je bila zelo visoka v svetovnem merilu. Od marca letos je mogoče zaznati večinski dvom o cepljenju in njegovo množično zavračanje. Od avgusta letos sta javno in tudi zasebno življenje mnogih zaznamovani z ostrimi konflikti o pogojih PCT. Vlada je načrtovala, da bo z njimi spodbudila cepljenje, a je sprožila odpor in nedosledno izvajanje, zaradi česar se je krivulja okužb v drugi polovici oktobra začela spet strmo vzpenjati od tam, kjer se je ustavila sredi septembra, ob uvedbi splošnih pogojev PCT."

Zakaj ima Slovenija, primerjalno gledano, tako porazen potek epidemije? "Vzrok za to niso kakšne posebne kulturne in demografske značilnosti Slovenije, saj so te podobne kot drugod v Evropi, tudi posebne slovenske različice virusa niso našli, čeprav so nekateri provladni naravoslovci v začetku tega leta špekulirali o njej. Neposredni problem je šibko sodelovanje prebivalstva pri izvajanju ukrepov zaradi porušenega zaupanja v vlado, v institucije nasploh in tudi v zdravstveno stroko. Temeljni vzrok za to pa je političen," je zapisal Kovačič.

"Vlada ni usposobljena za pripravo učinkovitih in legitimnih ukrepov zato, ker vlada z demokratičnim primanjkljajem. Pri pripravi ukrepov ne posluša nikogar razen politično lojalnih svetovalcev."

Gorazd Kovačič, 
sociolog

"Kaže, da vladajoča stranka SDS niti ne razume, kako fundamentalno je zgrešila s svojim političnim pristopom, saj ga ob epidemiji ponavlja že leto in pol. Videti je, da si je v letih gradnje svojih organizacijskih in propagandnih aparatov vzpostavila vzporeden ideološki svet, v katerem so vsi akterji videti razdeljeni na oboževalce in sovražnike. Ko napada sovražnike, so oboževalci navdušeni in pritrjujejo vsaki vodjevi potezi. A zdi se, da je cena, ki jo stranka in njen vodja plačujeta za učinkovitost mobilizacije oboževalcev, ta, da sta izgubila zmožnost razumevanja, kako mislijo ostali. V svetu zunaj stranke ljudje razmišljajo drugače in večinoma ne marajo arogance, pokroviteljstva, koruptivnosti in kapricioznosti oblasti. Taki oblasti se upirajo na razne načine, nekateri na glasne, večina pa na tihe načine, z bojkotom tistega, kar predpisuje," je še zapisal Kovačič.

"Poskus vzpostavljanja avtoritarne vladavine je v razmerah epidemije vodil v katastrofalne posledice. Namesto da bi se vlada posvetila upravljanju epidemije, pri čemer bi morala graditi zaupanje in dialog z državljani, tudi z njihovimi stiskami in dvomi, jo je skušala izkoristiti za uveljavitev avtoritarne vladavine. Ljudje so se temu paketu uprli, žal tako, da so se uprli tudi nujnim protiepidemičnim ukrepom. Protesti na ulicah so majhen delček tega odpora. Glavnino odpora pomenijo tihi, vsakodnevni, individualni in zasebni, apolitični bojkoti vsega, kar vlada priporoča in zapoveduje. Zato je epidemija že konec poletja 2020 ušla izpod nadzora in zaradi tega pod sedanjo vlado ne učinkujejo niti kampanja za cepljenje, niti režim pogojev PCT, niti lockdown," je še poudaril Kovačič.

Več preberite v novi posebni številki MLADINA ALTERNATIVE: MISLITI EPIDEMIJO, ki je že na voljo na vseh prodajnih mestih in v naši spletni trgovini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.