Luka Volk

 |  Mladina 49  |  Politika

Čez desetletje nas bo 3 milijone!

Konkretne neumnosti ministra za gospodarstvo in predsednika nove stranke Konkretno

 Zdravko Počivalšek na kongresu novo nastale stranke, zraven sedi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca

Zdravko Počivalšek na kongresu novo nastale stranke, zraven sedi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca
© Stranka Konkretno, Facebook

Stranki SMC in GAS sta na sobotnem združitvenem kongresu oblikovali novo stranko Konkretno. Za njenega predsednika je bil izvoljen Zdravko Počivalšek, podpredsedniško mesto pa je pripadlo Alojzu Kovšci. Kakšna bo prihodnost stranke, še ni znano, je pa Počivalšek ob robu kongresa pojasnil, kakšna naj bi bila po okusu nove stranke prihodnost slovenskega naroda. »Naš program bo temeljil na debirokratizaciji, zeleni politiki, tudi na demografskem vprašanju, saj moramo nekaj storiti, da nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva, ampak iz naslova tega, kar se bo dogajalo v Sloveniji, ne s priseljevanjem,« je povedal za Planet TV, njegove besede pa so poobjavili tudi na uradnem računu vlade na Twitterju.

Če se za trenutek ustavimo zgolj pri številčnih podatkih, ugotovimo, da so njegove napovedi praktično neuresničljive. Da bi do treh milijonov prilezli v prihodnjih desetih letih, bi morali zdajšnjo rodnost občutno povečati. Namesto skoraj 19 tisoč otrok, ki jih je na svet privekalo lani, bi jih moralo biti na leto več kot 80 tisoč. In še takrat bi morali pri tem upoštevati tudi druge dejavnike, kot sta smrtnost in izseljevanje.

Vlada je ponosno objavila ministrovo napoved

Vlada je ponosno objavila ministrovo napoved
© Twitter

Kot meni psihologinja dr. Metka Mencin, dolgoletna borka za pravice žensk, tudi za vpis 55. člena o svobodnem odločanju o rojstvu otrok v slovensko ustavo, pa se je gospodarski minister s to izjavo hote ali nehote (ponovno) postavil na stran skrajno desnih populistov. Z njo napoveduje, »da bo poskušal uresničiti celo več, kot želi njegov prvi minister, ki se v razpravah o družini in demografiji brati z Morawieckim, Babišem, Orbánom, Penceom, Vučićem in Dodikom, in več, kot pričakuje njegov novi prvi strankarski kolega Kovšca«. Ta je pred tremi leti v državnem svetu recimo soorganiziral posvet o domnevnem izumiranju slovenskega naroda.

»Počivalšek očitno verjame, da je prihodnost Slovenije odvisna od ’pospešene’ biološke reprodukcije etnično bolj ali manj ’čistih’ Slovenk in Slovencev. Idejo, da ne rečem obljubo o hitrem naraščanju števila prebivalcev Slovenije brez priseljevanja bi bilo mogoče, če sploh, uresničiti samo z ekstremno rasističnimi in seksističnimi politikami, s prisilnim rojevanjem, z odpravo spolnih, seksualnih in reproduktivnih pravic. Prostodušnost, s kakršno izreka to svojo obljubo, je samo še eden od primerov, ki dokazujejo, da je v aktualnih političnih razmerah medsebojna krepitev seksizma in rasizma nekaj samoumevnega. Ni treba posebej poudarjati, da je najbolj ekstremno verzijo take politike izvajal nacizem,« je kritična.

Gre za podobno samoumevnost, s kakršno je vlada na svoji spletni strani isti dan zapisala, da se tega dne izpred 30 let spominjamo kot obdobja, ko je »mlado državo ob sprejemanju ustave pretresala zaščita nerojenih življenj«. Metka Mencin zapis razume kot povsem odkrit napad na pravico do abortusa, s katerim vlada začenja še eno bitko. »Samo skrbi nas lahko, katero orožje namerava uporabiti v njej. V mesecih pred volitvami bomo morale in morali zbrati ves državljanski pogum, da ustavimo drvenje v totalni nadzor in brezpravje.«

Morda bi bilo vseeno smiselneje razmišljati o tem, kako vzpostaviti razmere, v katerih bi se mladi, če bi si tega želeli, sploh lahko odločali za otroke. Namesto tega se nekateri v vladi očitno raje odločajo za prazne populistične puhlice, drugi pa za pogrevanje ideoloških bojev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.