Lara Paukovič

 |  Mladina 49  |  Družba

Paštete, konzerve in sladkani žganci

Božično darilo

Ninna Kozorog

Ninna Kozorog
© Andrej Petelinšek / Večer

Društvo Humanitarček je med najdejavnejšimi slovenskimi dobrodelnimi društvi, najbolj pa ga poznamo po projektu Vida, širšo prepoznavnost je pridobil, ko je poskrbel, da so zgodbe zapuščenih starostnic in starostnikov, ki jih je poleg revščine pogosto prizadelo še nasilje, zakrožile po družabnih omrežjih.

Projekt bo te dni dobil novo poglavje, saj malo pred božičem izide kuharska knjiga Le Vida, v kateri je predsednica društva Humanitarček Ninna Kozorog združila kuharske recepte starostnikov, s katerimi je bilo društvo v stiku pri projektu, njihove zgodbe in starodavne modrosti, ki jim lajšajo življenje. Številni recepti, vključeni v knjigo, so že skorajda pozabljeni, denimo »oženjena kaša« (stara prekmurska jed, pripravljena iz ajdove in prosene kaše) ali »prečmuh« (fižol z jabolki), poleg tega, da so jedi preproste, pa so tudi cenovno ugodne, saj omogočajo pripravo obroka za dve do tri osebe za manj kot pet evrov. Po podatkih društva ima v Sloveniji kar 37 tisoč starostnikov pokojnino, nižjo od 300 evrov, to pomeni, da se trudijo, da bi pri hrani čim več prihranili. Kot prav tako izvemo v knjigi, čez teden denimo živijo od paštet, jogurtov, ribjih konzerv, kruha, kislih kumaric in nekaj pesti riža in testenin, v nedeljo pa si »privoščijo« sladkane žgance. Z vsakim receptom spoznamo tudi osebno zgodbo starostnika ali starostnice, ki je recept prispevala. Izkupiček od prodaje knjig bo v celoti namenjen projektu Vida in njegovim oskrbovancem – cena ene knjiga pokrije približno štiri tople obroke za starostnike. V prednaročilu je bilo prodanih kar 15 tisoč knjig, to pomeni, da bo društvo lahko v enem letu razdelilo 60 tisoč obrokov med kar 250 starostnikov.

Po podatkih društva Humanitarček ima v Sloveniji kar 37 tisoč starostnikov pokojnino, nižjo od 300 evrov, to pomeni, da se trudijo, da bi pri hrani čim več prihranili. Čez teden denimo živijo od paštet, jogurtov, ribjih konzerv, kruha, kislih kumaric in nekaj pesti riža in testenin, v nedeljo pa si »privoščijo« sladkane žgance. 

»Od začetka sem si želela, da bi bila naša knjiga drugačna. Da bi ujela vse tisto, kar sem in smo videli na terenu. Tako je nastala več kot le zbirka zgodb – nastala je kuharska knjiga, v katero so ujeti recepti starostnikov in starostnic, ki znajo iz polente in sladkorja narediti pojedino,« je o knjigi zapisala njena avtorica Ninna Kozorog. »Prepleteni so z nasveti, ki so jih delili z menoj v dotrajanih kuhinjah, s solzami, smehom, popitimi (in politimi) skodelicami kave. Poimenovala sem jo Le Vida – Recepti življenja. Ker je – samo to. Le to. Ni nekaj posebnega na evropski, svetovni ... ravni. Je pa vanjo ujeto Življenje v vseh odtenkih – ali vsaj v veliki večini.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.