|  Mladina 50  |  Pisma bralcev

Prebranko Simonovič

Branko Simonovič, poslanec DZ RS

Ne drži, da bi poslanec Simonovič v zameno za sprejem novega gradbenega zakona podpiral vlado, saj bi mu slednja z novim gradbenim zakonom omogočila legalizacijo njegove črne gradnje v Semedeli nad Koprom, kjer naj bi vrtno lopo dogradil v stanovanjski objekt. Branko Simonovič nima osebnega interesa za sprejetje novega gradbenega zakona, saj že na podlagi trenutno veljavnega 117. člena Gradbenega zakona tečejo relevantni pravni postopki za dokončno pravno ureditev stanja njegovega objekta v Semedeli, ki je bil zgrajen leta 1997 na podlagi pridobljene odločbe o gradnji, pred tem pa je bila urejana tudi sprememba namembnosti iz kmetijskega v stavbno zemljišče. Ker gre za objekt, ki je bil zgrajen pred letom 1998 in od takrat obstaja v enakem obsegu ter je evidentiran tudi v katastru stavb, je poslanec Simonovič do ureditve pravnega stanja objekta upravičen že na podlagi trenutne zakonodaje.

Pri predmetnem pravnem postopku mu svetuje izbrana odvetniška pisarna. Dejstvo, da gre za isto odvetniško pisarno, ki je bila izbrana tudi s strani Ministrstva za okolje in prostor za izvedbo pravnega dela v okviru priprave predloga novele gradbenega zakona, pa je predmet suverene odločitve pristojnega ministrstva, za katero Branko Simonovič kot poslanec, tj. predstavnik druge (zakonodajne) veje oblasti, ni vedel, prav tako pa nanjo ni imel nikakršnega vpliva. Njegove odločitve o podpori oz. ne-podpori določenemu predlogu zakona, v konkretnem primeru noveli gradbenega zakona ob njenem prvem branju, pa so skladne z njegovo lastno presojo. Poslanec si namreč skladno s svojim poslanskim mandatom prizadeva za sprejem zakonodaje, ki bo v korist Republike Slovenije, pri tem pa skladno z Ustavo Republike Slovenije ni vezan na nobena navodila. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.