Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Vesel božič!

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Božič je eden največjih, če ne največji krščanski praznik, ki obeležuje Jezusovo rojstvo, a morda je še bolj kot to – družinski praznik. Ne glede na to, ali smo religiozni ali ne, se za božič odpravimo domov, se obkrožimo z bližnjimi, se obdarujemo in praznično pogostimo.

Hkrati je božič vsako leto tudi priložnost in opomin, da preštejemo svoje blagoslove in privilegije ter sočustvujemo s tistimi, ki imajo manj sreče. Božični čas ne prinaša le zapravljanja denarja v trgovinah, ampak tudi njegovo porabo za dobrodelne namene in akcije. 

Gre za tipičen slovenski kavelj 22: solidarnost in pomoč sta ganljivi in inspirativni, dejstvo, da pa se mora vedno več ljudi zanašati nanju, pa nadvse problematično. Nevladne organizacije pogosto opravljajo delo državnih institucij, ljudje z donacijami lastnih sredstev pa predstavljajo neke vrste socialni korektiv. Nihče ne bi smel biti v situaciji, ko mora biti hvaležen za pomoč pri osnovnem preživetju; slednje bi mu morala zagotoviti socialna država.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.