Izak Košir

 |  Mladina 52  |  Politika

Kje se skriva minister Tonin?

Izogibanje vprašanju

Matej Tonin

Matej Tonin
© Arhiv Mladine

»Minister za obrambo Matej Tonin bo odgovoril na vprašanje Violete Tomić v zvezi z vlogo Slovenske vojske pri polaganju vencev kolaborantom z nacističnim okupatorjem ob dnevu spomina na mrtve na Žalah. Ugotavljam, da ministra ni,« je pred tednom na seji državnega zbora dejal njegov predsednik Igor Zorčič, nato pa je poslanka Levice, ki je obrambnemu ministru postavila to vprašanje, dodala, da Tonin manjka že drugič. »In kot vidim, se tudi opravičil ni za svojo odsotnost na tej seji državnega zbora. Moje vprašanje ima že mesec dni,« je opozorila. Violeta Tomić je zato (neuspešno) predlagala, naj sejo prekinejo zaradi »ministrove neupravičene odsotnosti«, in na naslednji zagotovijo, da bo prisoten in bo končno odgovoril na vprašanje. »Moj proceduralni predlog je, da prekinete sejo in poiščete ministra,« je vztrajala.

Poslanka Levice bi torej rada izvedela, od kod je 1. novembra prišel ukaz za polaganje venca k domobranskemu spomeniku. Je tja častno gardo res poslal Janez Janša osebno? Zakaj? Kaj si o tem misli minister za obrambo? Ob dnevu spomina na umrle so bila namreč državna znamenja položena k nekaterim spomenikom, tudi domobranskemu, a častna garda spomenika partizanom tistega dne ni obiskala. Slovenski vojaki so se po Janševih besedah z vencem domobrancem poklonili »pomorjenim pripadnikom slovenske narodne vojske«. Matej Tonin se torej izogiba odgovoru. Javno ne želi kritizirati Janeza Janše.

No, resnici na ljubo, drugače od predsednika vlade Tonin vsaj deluje bolj spravno. Za dan mrtvih je obiskal spominski park NOV, v nedeljo pa se je s polaganjem venca v Prevojah pri Zgornjem Tuhinju poklonil 192 padlim partizanom. Je to torej sredina, o kateri tako rad govori? Seveda ni, vse to je le izogibanje odgovorom in odgovornosti.

Tonin premierovega dejanja torej še ne želi pojasniti. Zakaj je tako, najbolje ve sam. A kdor molči, je videti, da se strinja …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.