DK, STA

 |  Svet

Oskarji: 12 nominacij za Moč psa

Ameriška filmska akademija je razkrila nominirance za letošnjo podelitev oskarjev

© Flickr

Ameriška filmska akademija je razkrila nominacije za letošnje oskarje, ki bodo na sporedu 27. marca. Nominacije sta oznanila igralca Leslie Jordan in Tracee Ellis Ross. Za kategorijo najboljših filmov iz lanskega leta so izbrali deset kandidatov, med katerimi trenutno komentatorji ne vidijo posebnega favorita.

Za oskarja se bodo potegovali filmi Belfast, CODA, Don't Look Up, Drive My Car, Dune: peščeni planet, King Richard, Sladičeva pica, Nightmare Alley, Moč psa (The Power of the Dog) in Zgodba z Zahodne strani.

The Power of the Dog

The Power of the Dog
© Netflix

Za oskarja za glavno moško vlogo so nominirani Will Smith (King Richard), Javier Bardem (Being the Ricardos), Benedict Cumberbatch (Moč psa), Andrew Garfield (Tick, Tick ... Boom!) in Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth),

Pri ženskah so za glavno vlogo nominirane Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), Olivia Colman (The Lost Daughter), Penelope Cruz (Vzporedni materi), Nicole Kidman (Being the Ricardos) in Kristen Stewart (Spencer).

Za oskarja za režijo se potegujejo Paul Thomas Anderson za Sladičevo pico (Licorice Pizza), Kenneth Branagh (Belfast), Jane Campion za Moč psa (The Power of the Dog), Steven Spielberg (Zgodba z Zahodne strani) in Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car).

Nominacije za najboljšo stransko žensko vlogo so dobile Jessie Buckley (The Lost Daughter), Ariana DeBose (Zgodba z Zahodne strani), Judi Dench (Belfast), Kirsten Dunst za Moč psa (The Power of the Dog) in Aunjanue Ellis (King Richard).

Za najboljšo stransko moško vlogo pa Ciaran Hinds (Belfast), Troy Kotsur (CODA), Kodi Smit-McPhee in Jesse Plemons za Moč psa (The Power of the Dog) in J.K. Simmons (Being the Ricardos).

Filmi Belfast (Kenneth Branagh), Don't Look Up (Adam McKay in David Sirota), King Richard (Zach Baylin), Sladičeva pica (Paul Thomas Anderson) in The Worst Person in the World Eskil Vogt in Joachim Trier) so dobili nominacije za najboljši izvirni scenarij.

Filmi CODA (Sian Heder), Drive My Car (Ryusuke Hamaguchi in Takamasa Oe), Dune: peščeni planet (Jon Spaihts, Denis Villeneuve in Eric Roth), The Lost Daughter (Maggie Gyllenhaal) ter Moč psa (Jane Campion) pa so dobili nominacije za najboljšo priredbo scenarija.

V kategoriji filmov v tujem jeziku pa poleg dobitnika letošnjega zlatega globusa, japonskega filma Drive My Car, lahko na oskarja računajo še danski film Flee, italijanski Bila je božja roka, norveški Najbolj grozen človek na svetu ter butanski A Yak in the Classroom.

Letošnja 94. podelitev oskarjev bo potekala v gledališču Dolby v Hollywoodu, v živo pa jo bo prenašala televizija ABC. Voditelj prireditve še ni znan.

Ja3PPOnJQ2k

C6R7eI_HhvU

LRDPo0CHrko

w0HgHet0sxg

BKP_0z52ZAw

6BPKPb_RTwI

ofnXPwUPENo

RbIxYm3mKzI

Q81Yf46Oj3s

39E_Pvr8ItU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.