Uredništvo

 |  Družba

FOTO: Dolg in glasen aplavz na pogrebu Marka Breclja

Zadnje slovo legendarnega glasbenika

:Žara na pogrebu

Žara na pogrebu
© Andraž Gombač

Včeraj so se na koprskem pokopališču z dolgim in glasnim aplavzom še zadnjič poslovili od kantavtorja Marka Breclja. Njegovim pesmim iz zvočnikov so prisluhnili domačini, pa tudi gostje iz Ljubljane, Zagreba in od drugod, med njimi tudi veliko znanih obrazov.

Urednik kulturne redakcije Primorskih novic Andraž Gombač, ki je več let spremljal Breclja, je v uvodnem govoru povzel življenje in opus tega edinstvenega kantavtorja, performerja, pionirja mehkega terorizma, avtorja kultne plošče Cocktail, motorja legendarne skupine Buldožer, vodje Mladinskega kulturnega centra.

Podpisovanje žalne knjige na sedežu KS Koper-Center

Podpisovanje žalne knjige na sedežu krajevne skupnosti v Kopru
© Andraž Gombač

Predsednik jrajevne skupnosti Koper-Center Jadran Čalija je obudil spomine na prijateljevanje z Brecljem v zadnjih letih njegovega življenja, sin Matija Brecelj pa je očeta pospremil s starim blues komadom Take Your Stand.

"Odpiral je prostore v glavah, upiral se je samoumevnosti, neoliberalnemu kapitalizmu. Soglašala sva, da prihaja mrak in da ni razloga za optimizem. Ampak optimizem lahko najdemo v tistem, kar nam je dal, in se s pomočjo tega še naprej borimo proti razčlovečenju."

Matija Brecelj,
kantavtorjev sin

"Odpiral je prostore v glavah, upiral se je samoumevnosti, neoliberalnemu kapitalizmu. Soglašala sva, da prihaja mrak in da ni razloga za optimizem. Ampak optimizem lahko najdemo v tistem, kar nam je dal, in se s pomočjo tega še naprej borimo proti razčlovečenju," je dejal Matija Brecelj.

Množica na pogrebu, na katerem je na kitaro igral sin Matija Brecelj

Množica na pogrebu, na katerem je na kitaro igral glasbenikov sin Matija Brecelj
© Andraž Gombač

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.