Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Pokaži obraz in greš v zapor!

Kambiz Foroohar / Wikimedia Commons

Kambiz Foroohar / Wikimedia Commons

Masih Alinejad je novinarka, pisateljica in aktivistka, ki se bori za človekove pravice Irancev, še posebej žensk. Zaradi nenehnih groženj s strani iranskih oblasti je migrirala v ZDA. Leta 2021 so jo poskušali ugrabiti. Ustanovila je FB stran, na kateri iranske ženske objavljajo selfije brez hijaba in tvegajo aretacijo oz. zaporno kazen

Leta 2019 so bili v Iranu protesti proti dvigu cen goriv, ki so se razširili v proteste proti vladi. Oblast je streljala na protestnike in jih stotine ubila. Da bi onemogočili širjenje vesti o pobojih, so v celi državi izklopili internet. Trupla so odstranili in družinam umrlih prepovedali organizirati pogrebe ter o tem govoriti. Mnoge so zaprli in usmrtili brez sojenja. Alinejad je objavljala posnetke protestov in pobojev, njihovi avtorji pa so tvegali 10 in več let zapora.

V svetu, kjer se vsak ukvarja le z lastnim ugodjem in z zatiranimi simpatizira do točke, ko sam ni ogrožen, se zdi nepredstavljivo, da nekdo tvega vse za osebno svobodo drugih.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.