Luka Volk

 |  Mladina 7  |  Politika

Bo Slovenija postala privlačna destinacija za kriptotrgovanje? 

Davek na kriptovalute

Minister za digitalne bone, računalnike, kriptovalute in grafične kartice Mark Boris Andrijanič

Minister za digitalne bone, računalnike, kriptovalute in grafične kartice Mark Boris Andrijanič
© Profimedia

Ministrstvo za finance je že oktobra v javno obravnavo poslalo prvi predlog zakona o davku na virtualne valute, pripravljen na Finančni upravi Republike Slovenije (Furs), vendar del javnosti z njim ni bil zadovoljen. Postopek sprejemanja se je ustavil, nato pa je zakon na začetku tega meseca ponovno zagledal luč sveta. Zdaj je v javni obravnavi, navdušenja nad njim pa ne more skriti minister, pristojen za digitalno preobrazbo, Mark Boris Andrijanič.

Predlog zakona med virtualne valute uvršča kriptovalute, kot sta bitcoin in ether, ne pa tudi digitalnih valut centralnih bank. Uporabljal naj bi se za fizične osebe, davčne rezidente Slovenije, za pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, naj ne bi veljal.

Zavezanci bi davek plačali od vrednosti unovčenih virtualnih valut v koledarskem letu. Unovčenje pomeni, da se virtualna valuta zamenja za tako imenovano »fiat valuto«, denarno sredstvo, se pravi resničen denar. O unovčenju govorimo tudi, ko se z virtualno valuto opravi nakup blaga, storitev ali drugega premoženja. Oprostitev davka bi veljala za največ deset tisoč evrov skupnega zneska unovčenja virtualne valute. Davčna osnova bi se določila tako, da bi se od seštevka vrednosti vseh unovčenj v koledarskem letu odštela oprostitev, razlika pa bi se nato zmanjšala za normirane stroške v višini 50 odstotkov te razlike.

Davčna stopnja bi bila desetodstotna. Na ministrstvu za finance ocenjujejo, da bi prihodki državnega proračuna v prvih nekaj letih znašali od sto tisoč do 500 tisoč evrov na leto.

Predlog zakona je boljši kot prvi, poleg tega ureja področje, ki je bilo doslej neregulirano. Hkrati daje legitimnost obliki špekulativnih naložb, kot so kriptovalute. Andrijanič je navdušen nad njim. Kot je povedal, bomo lahko že kmalu odprli bančni ali kriptoračun kar prek videopovezave, predlog zakona pa bo poenostavil obdavčitev kriptovalut, s čimer bomo postali ena privlačnih destinacij za kriptotrgovanje v Evropi. Panoga kriptovalut je po njegovem mnenju »hitro rastoča panoga, kjer se uporabljajo najsodobnejša orodja s področja informacijske tehnologije. Interes za to panogo kažejo številni IT-strokovnjaki, sama panoga pa predstavlja poslovne priložnosti na globalni ravni. Kriptovalute so del naše realnosti, zato je pomembno, da se na tovrstne sodobne pojave v družbi ustrezno odzivamo.« Minister je svojo naklonjenost blockchain tehnologiji in kriptovalutom pokazal tudi septembra, ko je bil častni pokrovitelj Konference o digitalizaciji in blockchainu. Udeleženci dvodnevnega dogodka so se med seboj lahko družili tudi ob igranju golfa.

Minister sicer namerava podpisati sporazum o partnerstvu s še eno tujo korporacijo, z družbo NVIDIA. Če gre sklepati iz podpisa pogodbe s podjetjem Google, podpis v prvi vrsti odpira vrata tujim korporacijam in lobistom. Lobisti družbe NVIDIA so tako ministrstvo za javno upravo obiskali že prejšnjo sredo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Luka Volk, Mladina

    Davek na kriptovalute

    V prispevku je prišlo do nenamerne napake. Lobisti družbe NVIDIA ministrstva za javno upravo niso obiskali 16. februarja letos, pač pa na ta dan lani. Za napako se opravičujemo.  Več