Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kaj se lahko naučimo od dreves?

Zajem zaslona / video The secret language of trees

Zajem zaslona / video The secret language of trees

Hiperkapitalizem nam vbija v glave, da je vsakdo lahko uspešen, uspeh pa se meri zgolj v obsegu lastnine in številu ničel na bančnem računu. Zahodna tradicija nas uči, da, četudi svoje premoženje zgradimo na plečih drugih, je to nekaj naravnega, saj v naravi uspejo tisti, ki so najmočnejši, najhitrejši in najpametnejši.

A narava ne temelji na neusmiljenem "preživetju najmočnejših", temveč deluje kot povezan sistem. Za primer lahko vzamemo gozd: drevesa med sabo tudi sodelujejo, komunicirajo in delijo vire z uporabo podzemnih omrežij gliv oz. mikoriznih mrež. Na ta način lahko mati drevo deli hrano s svojimi potomci, napadena drevesa pa druge opozarjajo na nevarnost. 

Wood Wide Web nas kot družbo lahko nauči veliko: za dobrobit vseh je najbolje, da se od individualiziranih prizadevanj za uspeh premaknemo h kolektivni solidarnosti, ki ne temelji na materialnih dobrinah. Le na ta način lahko zagotovimo dobrobit tako za ljudi kot za celotne ekosisteme!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.