Uredništvo

 |  Politika

»Demokracija ni naravno družbeno stanje«

IZJAVA DNEVA

"Pravzaprav nikogar, ki vsaj malo pozna zgodovino, ne bi smelo presenetiti, da se gibalo zgodovine premika enkrat v eno in drugič v nasprotno smer. In to se seveda nanaša tudi na demokracijo oziroma njeno nasprotje – avtokracijo. Demokracija ni naravno družbeno stanje, kar njeni sovražniki, ko se pojavi priložnost, tudi izkoristijo. Pokojni ameriški politolog Samuel Huntington je v tej zvezi napovedal družbene valove, ki nosijo demokratične spremembe. Vendar je istočasno napovedal tudi njihov umik, ko se valovi vračajo na svoje prejšnje mesto. Tako je napovedal, da bo tretjemu valu globalne demokratizacije v večjem delu sveta, ki je sledil padcu Berlinskega zidu leta 1989, sledil nov val, ki bo naplavil različne avtokratične režime in z njimi avtokrate, ki bodo poskušali izkoristiti svojih 'pet minut' zgodovine. Temu smo danes priča v velikem delu sveta in, žal, tudi v naši državi."

(Profesor politologije in sociologije Rudi Rizman o tem, da število avtokracij po svetu narašča; via Dnevnikov Objektiv)

Petkov protivladni protest

Petkov protivladni protest
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.