SDS in varda

Poslanec SDS in višji vodnik Slovenske varde

Ko je poleti 2020 paravojaška protitujska organizacija Slovenska varda (znana tudi kot Štajerska varda) napovedala izvedbo tabora za urjenje v občini Slovenske Konjice, je tamkajšnja občinska uprava, točneje župan Darko Ratajc s podporo občinskih svetnikov, podala izjavo za javnost, da »uniformirani pripadniki te in ostalih paravojaških skupin v naši občini niso zaželeni«. Izjavo so podpisale vse svetniške skupine razen svetnikov iz SDS. SDS se je na državni ravni v preteklosti zadržano, a vendarle izrekala proti vardi in njenim dejavnostim. V lokalnem okolju je marsikje drugače. Varda je omenjeni tabor v Slovenskih Konjicah navkljub nasprotovanju občinskih oblasti pripravila, za organizacijo je bil odgovoren njen »višji vodnik« Damjan Furman.

Vardist Damjan Furman in poslanec SDS-a Bojan Podkrajšek

Vardist Damjan Furman in poslanec SDS-a Bojan Podkrajšek

Ta je pred dnevi na profilu na Facebooku objavil kratek zapis, v katerem se zahvaljuje Bojanu Podkrajšku, ker mu je uslišal željo, »da se bo popravila streha pri župnišču«. Na priloženem selfiju sta Furman in Podkrajšek, ki sta očitno sodelovala pri projektu obnove, verjetno prav pred omenjeno dotrajano streho. Bojan Podkrajšek je dolgoletni predsednik lokalnega odbora SDS, tudi nekdanji županski in poslanski kandidat in v mandatnem obdobju, ki se izteka, poslanec te stranke v državnem zboru. Kandidiral bo na prihajajočih volitvah.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.