Borut Mekina

 |  Politika

Bo Simič Bavčarju kmalu odpisal dolgove?

Igor Bavčar naj bi državi neuradno dolgoval 1,6 milijona evrov

Igor Bavčar na sodišču

Igor Bavčar na sodišču
© Borut Krajnc

V javnosti so zaokrožile informacije, po katerih naj bi generalni direktor finančnega urada (FURS) Ivan Simič še ta mesec, torej pred volitvami, nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju odpisal davčni dolg. Igor Bavčar je uradno na seznamu javno objavljenih davčnih dolžnikov, v razredu od enega do 10 milijonov evrov, neuradno pa naj bi davčnemu uradu dolgoval 1,6 milijona evrov.

Simiču smo poslali vprašanja, ali te informacije držijo, se je res zaradi zaradi tega pred kratkim sestal z Bavčarjem, čeprav gre za nedvoumen konflikt interesov. Simič srečanje z Bavčarjem zanika, zatrjuje, da je z Bavčarjem govoril le enkrat, in sicer julija 2021, ko se je Bavčar oglasil na generalnem finančnem uradu. Zatrdil je tudi, da sam kot generalni direktor ni »ne sodeloval, niti ni vplival na konkretne postopke, ki so v teku zoper Igorja Bavčarja«. Iz finančne uprave so nam poleg tega odgovorili, da zadev, ki se nanašajo na konkretne davčne zavezance, ne morejo komentirati.

Leta 2011 je sicer davčni urad Igorju Bavčarju odmeril 3,4 milijona evrov davkov, kolikor naj bi dolgoval državi zaradi posla z 7,3-odstotnim deležem Istrabenza leta 2007. Deloma je to vsoto Bavčar že poravnal, preostanek, zaradi katerega se je znašel tudi v sporu z davčno upravo, pa ne. Leta 2017 je tako davčni urad vložil tožbo proti Bavčarju zaradi določitve njegovega premoženja, saj je Bavčar ob začetku postopkov zoper njega hišo v Murglah, ki bi jo država potencialno lahko zasegla, prepisal na svojo ženo, na hišo pa vpisal zemljiški dolg. 

Bavčar je bil v zadevi Istrabenz pravnomočno sicer obsojen na pet let zapora, ker je leta 2007 v verigi transakcij s 7,3-odstotnim deležem Istrabenza skupaj z bratoma Nastjo in Kristjanom Sušinskim »opral« 24,3 milijona evrov.

Bavčar je bil v zadevi Istrabenz pravnomočno sicer obsojen na pet let zapora, ker je leta 2007 v verigi transakcij s 7,3-odstotnim deležem Istrabenza skupaj z bratoma Nastjo in Kristjanom Sušinskim »opral« 24,3 milijona evrov. Kazen je začel prestajati leta 2017. V času epidemije je sicer bil veliko časa na prostosti, saj so iz zaporov zaradi preprečevanja širjenja virusa začasno odpustili nekaj zapornikov. Prihodnji mesec, ko bo prestal 80 odstotkov kazni, bi ga lahko pristojna komisija predčasno izpustila iz zapora.

Njegov primer sicer obravnava tudi Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), kamor se je pritožil, saj bi naj bilo sojenje proti njemu zaradi izjave takratnega ministra Gorana Klemenčiča, da bodo letele glave, če bo Bavčarjev primer zastaral, nepošteno. Drugo vprašanje je, kaj bo v morebitni odločitvi davčne uprave pisalo ‒ in ali bo morda Bavčar na tej podlagi lahko dosegel celo razveljavitev primera.

***

Zahteva za objavo popravka: Simič ne odloča o odpisu dolgov

V članku z naslovom »Bo Simič Bavčarju kmalu odpisal dolgove?« je navedena naslednja neresnična informacija: »V javnosti so zaokrožile informacije, po katerih naj bi generalni direktor finančnega urada (FURS) Ivan Simič še ta mesec, torej pred volitvami, nekdanjemu predsedniku uprave Istrabenza Igorju Bavčarju odpisal davčni dolg.« Generalni direktor Finančne uprave namreč ne odloča v konkretnih zadevah. Odločbo podpiše pristojna oseba na lokalnem finančnem uradu, ki takšno zadevo obravnava. To pa seveda ni generalni direktor Finančne uprave.

mag. Ivan Simič, generalni direktor

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.