Trajnostno prostorsko načrtovanje

Odvisnost od ogljičnih energentov je neposredno povezana s suburbanizacijo

Široke, varne in udobne kolesarske steze, kot jih v severni Evropi gradijo tudi v manjših mestih in naseljih, omogočajo velik delež kolesarjev v vseh družbenih skupinah, s čimer je družba manj občutljiva za spreminjanje cen naftnih derivatov.

Široke, varne in udobne kolesarske steze, kot jih v severni Evropi gradijo tudi v manjših mestih in naseljih, omogočajo velik delež kolesarjev v vseh družbenih skupinah, s čimer je družba manj občutljiva za spreminjanje cen naftnih derivatov.
© Dylan Passmore, Flickr

V Evropi smo po letih govoričenja o razogljičenju družbe in zelenem prehodu še vedno na začetku. Čeprav ta ugotovitev ni ravno presenetljiva, se je zdaj razjasnila z nepričakovano tragičnostjo. Ne s posledicami podnebnih sprememb, ki so zaradi počasnega tempa ravno dovolj neočitne, temveč z vojno v Ukrajini. Evropske države se zaradi velike odvisnosti od ruske nafte in plina ne morejo v celoti postaviti po robu tamkajšnjemu režimu in ga odrezati od glavnega vira prihodkov, saj bi se s tem dobesedno ustavilo tudi njihovo gospodarstvo oziroma kar celotna družba. Zdaj se mrzlično iščejo drugi ponudniki, razmišlja se o terminalih za utekočinjeni naftni plin, cene naftnih derivatov smo ponovno regulirali, da bi omejili finančni pritisk na gospodinjstva in gospodarstvo. Dodaten zagon je seveda dobilo vlaganje v obnovljive vire energije. Jedrska energija, o kateri v Sloveniji že nekaj let spet teče razprava, se kaže kot vse bolj neizogibna. Pri odpravljanju posledic pa je, vsaj v Sloveniji, zelo malo razmišljanja o odpravljanju vzrokov za tako odvisnost. Da smo se z zelenim prehodom preveč obotavljali, je le delen odgovor. Med najpomembnejšimi, a najpogosteje zamolčanimi vzroki je prostorski razvoj Slovenije, ki je že desetletja naravnan v suburbanizacijo, temelječo na avtomobilizmu. Za to je nujna velika poraba energije za transport ter za ogrevanje in hlajenje stanovanj, kar nima le negativnih okoljskih učinkov, ampak vse bolj pomeni tudi finančno in varnostno tveganje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.