Luka Volk

 |  Mladina 17  |  Svet

Nehumani algoritmi

Pri digitalizaciji javnih storitev ne smemo pozabiti na človeka 

Pred devetimi leti je nizozemska davčna uprava uvedla avtomatiziran sistem, ki je prek algoritmov in umetne inteligence ugotavljal, kdo predstavlja tveganje za zlorabo socialnih pravic, te osebe pa je na podlagi suma tudi kaznoval. Kaj kmalu se je izkazalo, da je sistem kot tvegane označeval ljudi z nižjimi prihodki in pripadnike manjšin. Sodišče v Haagu je pred dvema letoma odločilo, da je bila uporaba sistema zaradi nesorazmernega dostopa in predolge hrambe podatkov nezakonita, vendar to ni popravilo vseh krivic, ki jih je sistem povzročil. Znani so primeri staršev, ki so prejeli astronomsko visoke zahtevke za vračilo otroških dodatkov – in zato storili samomor ali hudo zboleli, več kot tisoč otrok pa je bilo odpeljanih v rejo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.