Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Svoboda za hrte

nutmeg66 / flickr

nutmeg66 / flickr

O problematiki izkoriščanja hrtov za različne namene se zadnja leta vse več govori. Medtem ko jih v Španiji uporabljajo predvsem za lov, pa na Irskem, v Veliki Britaniji in ZDA poganjajo tekaško industrijo.

Mnoga društva nudijo pomoč in skrbijo za reševanje in kasnejše posvojitve psov, ki so žrtve teh industrij. Psi pogosto živijo v nevzdržnih pogojih, podvrženi so krutim treningom, izčrpavanju zavoljo dosežkov in posledičnim poškodbam, lastniki pa jih zavržejo, ko za industrijo niso več koristni. 

A četudi se beseda o problematiki širi, očitno še ni dosegla italijanske občine Maserada sul Piave, kjer gradijo stadion za pasje dirke, projekt pa podpira in financira sam župan. Medtem ko ta želi v Italijo privabiti turiste in ljubitelje športnih stav, so se društva, zavetišča in posamezniki v nasprotovanju mobilizirali proti gradnji steze, ki bi za seboj neizogibno potegnila poškodbe in smrti hrtov. Morda bi bilo enkrat za spremembo dobro, če bi se zgledovali po ZDA.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.