Zmaga demokracije

Sestavlja se nova vlada in vsi upamo, da ne bo v ničemer podobna stari. Nekaj indikacij o tem pa morda že imamo. Novi politiki nas z vseh koncev opozarjajo na to, da bo treba dajati prednost ustvarjanju pred delitvijo. Prosim?

Z »delitvijo« se v našem na hitro skupaj zbitem kapitalizmu označuje obdavčevanje v podjetjih ustvarjene nove vrednosti in njeno podarjanje dejavnostim, ki se bohotijo na območjih zunaj trga. Proizvodnje plastičnih kozarcev in betonskih kvadrov so v tem našem provincialnem zakotju dejanja ustvarjanja, medtem ko je, na primer, financiranje vzgoje in izobraževanja mladih dejanje delitve, ki odteguje vire ustvarjalnim silam družbe. Delo zdravnikov v zasebnih obrteh in popoldanskih fuših je ustvarjalno, delo tistih v zdravstvenih domovih in bolnišnicah javnega zdravstva pa, roko na srce, družbi zgolj v breme. In kot je dejal eden od Janševih ministrov, če komu od teh slinastih prisklednikov kaj ni všeč, »pa naj gre na trg« (verjetno tako, kakor so »na trgu« najpogosteje tudi same slovenske vlade).

Hvala za takšno imbecilno razumevanje ekonomije in hvala za vlado, ki bi – spet –razumela svoje upravljanje slovenskega razvoja na tak način.

GS, SD in Levica naj ne pozabijo, da jih je spravilo na oblast ljudstvo, ne gospodarstvo, tisto »gospodarstvo«, ki vedno navija za Janšo in njegovo NSi, ker se znata tako odločno upirati »delitvi«. Nova vlada se bo morala znajti v tej dilemi med pričakovanji ljudstva in miselnimi vzorci janšizma. Bomo videli, kako se bo znašla. Kot kaže, bo kar napeto. Janšizem ima svojo moč, ampak jo ima tudi ljudstvo. —

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.