Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Bosna in Hercegovina na vedno tanjšem ledu

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Zadnje mesece se razmere v Bosni in Hercegovini zaostrujejo. Regija si po vojni ni bistveno opomogla ne politično ne ekonomsko, Daytonski sporazum pa se je izkazal kot obliž na razbito vazo in v 26 letih ni prinesel stabilnosti; zdaj pa ga s Putinom navdahnjeni vodja bosanskih Srbov Milorad Dodik spodkopava s prizadevanji za odcepitev. 

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Schmidt je izjavil, da v državi obstaja politična kriza, a ni »akutne nevarnosti« za spopad. Toda nacionalističnih teženj tistih, ki ne le, da zanikajo genocid, ampak tudi poveličujejo njegove izvršitelje, ne gre podcenjevati. 

Če se je EU kaj naučila iz vojne v Ukrajini, je to, da mora ob naraščajočih nacionalističnih težnjah pred svojim pragom odreagirati zgodaj. Zato bi lahko bolj jasno politično podprla BiH in obsodila s Kremljem podprte paravojaške enote. Prizori iz Mariupola pa naj služijo tudi kot opomin na Sarajevo 1992.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.