Veliki finale

Novinar Mladine Borut Mekina je v članku z naslovom »Veliki finale« navedel vrsto neresnic. Napačen je že naslov dela članka, ki se glasi »Upor v finančni upravi«. Resnica je, da v finančni upravi ni nobenega upora, da zadeve potekajo odlično, da so zadovoljni tako zaposleni v finančni upravi, kot tudi davčni zavezanci.

Glede ostalih navedb pa več v nadaljevanju: Avtor napačno navaja, da je Finančna uprava (Furs) poleg policije druga institucija, ki je pod vlado Janeza Janše doživela največji napad in da je prišlo do politične podreditve. To ne drži. V finančni upravi, v kateri je zaposlenih več kot 3.600 oseb, ni prišlo do nobene politične podreditve. V finančni upravi zaposlenih ne delimo po politični pripadnosti. Politika me ne zanima. Sem le davčni strokovnjak.

Avtor v članku piše, da na ključna mesta postavljam neizkušene, a lojalne člane stranke SDS, v zameno za to pristojnost pa uvajam spremembe, ki bodo v prihodnosti koristile predvsem mojemu svetovalnemu podjetju. Ta navedba nikakor ne drži. Kot generalni direktor Furs na ključna mesta postavljam izkušene kadre in kadre za katere verjamem, da bodo svoje delo opravili strokovno. Dejstvo je, da urejam in poenostavljam poslovanje finančne uprave. Moje podjetje pa ima največ koristi v času, ko so zadeve neurejene, ko so zadeve urejene, pa imajo svetovalna podjetja manj dela.

Neresnična je navedba, da sem povečal odvisnost direktorjev od generalnega direktorja. Ravno nasprotno, od direktorjev finančnih uradov od vsega začetka zahtevam, da so pri svojem delu samostojni, da ne čakajo navodila od Generalnega finančnega urada, temveč, da kot direktorji uradov odločajo in seveda tudi nosijo odgovornost. Enostavno povedano, direktorji finančnih uradov so danes bolj samostojni, kot so bili kdaj koli prej.

Navedba, da sem finančne preiskave razbil na dva dela, ne drži, temveč smo zadevo uredili. V preteklosti je finančna uprava uvedla finančno preiskavo, o kateri davčni zavezanci niso bili seznanjeni. V nekem trenutku se je finančni inšpektor odločil, da finančna preiskava preide v finančno inšpekcijski nadzor. O začetku finančno inšpekcijskega nadzora davčni zavezanec ni bil seznanjen in tudi ni prejel nobenega sklepa o začetku finančno inšpekcijskega nadzora, kot to določa zakon. Torej, šlo je za dve različni zadevi, ki sta se prelivali ena v drugo, brez vednosti davčnega zavezanca. Sedaj je zadeva urejana na ta način, da se najprej izvede finančna preiskava in ko je le-ta zaključena in obstaja sum, da je šlo za davčne nepravilnosti, se celoten spis odstopi drugemu inšpektorju, ki s sklepom uvede finančno inšpekcijski nadzor (davčni pregled). Na ta način je zadeva zakonita in pregledna.

Avtor mi očita, da sem na ključna direktorska mesta v Furs postavil, nove, lojalne kadre.

Ta informacija ne drži. Na ključna mesta nisem postavil novih in lojalnih kadrov, saj je od 16 direktorjev finančnih uradov, 14 direktorjev oziroma direktoric ostalo na svojih položajih. Zamenjani sta bili dve direktorici, ki sta izpolnili pogoje za upokojitev in sta upokojitev tudi napovedali.

Irena Nunčič je bila za direktorico izbrana na podlagi internega razpisa. Sedanja direktorica Zvezdana Gržina je že lani napovedala, da se bo letos upokojila, saj izpolnjuje vse pogoje za upokojitev. Tako sva se dogovorila, da bo ostala direktorica finančnega urada do vključno 31.8.2022. Direktorica Finančnega urada Celje je več kot 24 let, vmes pa je bila od 15.6.2004 do 31.12.2005 tudi v.d. in generalna direktorica Fursa.

Neresnična je tudi navedba novinarja, da Irena Nunčič ni nikoli delala v finančni upravi. Irena Nunčič je bila v času mojega prvega mandata v takratni davčni upravi vodja sektorja za davčno knjigovodstvo in izterjavo in to v obdobju od 15. 1. 2007 do 31. 3. 2008. Drugič je bila v.d. generalne direktorice Furs v obdobju od 1. 9. 2020 do 28. 2. 2021. In tretjič, Irena Nunčič je od 17. 9. 2021 zaposlena na finančni upravi kot svetovalka generalnega direktorja.

Avtor tudi očita, da je bil na zaigranem natečaju za direktorja Posebnega finančnega urada izbran Tomaž Deželak, ki naj ne bi bil dovolj kompetenten. Te informacije ne držijo. Posebni davčni urad je eden izmed 16 finančnih uradov. Natečaj ni bil zaigran, ampak dejansko izveden v skladu s predpisi in to za vseh 16 finančnih uradov. Tomaž Deželak je bil pred prihodom na Posebni finančni urad direktor Uprave za nadzor na Generalnem finančnem uradu, kar pomeni, da je delal na področju davkov in ima ustrezne izkušnje in kvalifikacije.

Ravno tako ne drži informacija, da naj bi prišlo do upora na Posebnem finančnem uradu zaradi imenovanja novega vodstva. Na finančni upravi ni upora. Ada Klemenak, ki je direktorica Posebnega finančnega urada več kot devet let, je zadnja leta nenehno govorila, da ima dovolj Fursa in da se bo 1.3.2022 upokojila. Na natečaju ni bila izbrana, ker je Tomaž Deželak predložil boljšo vizijo razvoja posebnega finančnega urada kot ona. Ada Klemenak pa je postala direktorica Posebnega finančnega urada na ta način, da so takrat upokojili takratno direktorico Posebnega finančnega urada.

Ravno tako pa ne držijo informacije, da naj bi degradiral uslužbenca Dušana Pečnika. Lani smo iskali vodjo enega od oddelkov, ki sicer predstavlja najnižjo organizacijsko enoto v Fursu. V tem iskanju je bil eden od kandidatov tudi Dušan Pečnik, ki pa ni imel pogojev za imenovanje na položaj vodje oddelka. To pomeni, da ni bil razporejen na delovno mesto vodje oddelka, ampak je ostal zaposlen na svojem delovnem mestu. Pred dnevi smo se za vodenje tega oddelka končno dogovorili z drugim uslužbencem, ki izpolnjuje pogoje. Zaradi tega ni možno govoriti o degradaciji Dušana Pečnika in je to še ena neresnica novinarja. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.