Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Slika je za pozornost

Alias noa / Wikimedia Commons

Alias noa / Wikimedia Commons

Pod to objavo bo nekaj všečkov in z vsakim se vam bo zdela privlačnejša za branje in algoritmu boljša za prikaz; sploh če pade še kak (jezen) emoji. Veliki algoritem danes ni nekaj novega – prešli smo trende, kot sta “slika za pozornost” in “link v komentarjih”; v resnici je internet poln nasvetov, kako prelisičiti algoritme družbenih omrežij in doseči večjo vidljivost. 

Obsesija z več – všečki, komentarji, sledilci – ni naključna. Ko naša potreba po veljavi sreča tehnologijo, ki v sebi nosi kapitalistične, z rastjo zasvojene ideologije teh, ki jo ustvarjajo, postane zlahka merljiva in tudi v nas sproži željo po več. Tako v metričnih svetovih družbenih omrežij še vedno mirno vztrajamo – nadzoru, eksperimentiranju in izkoriščanju navkljub. 

Preden torej naslednjič kliknete “obožujem”, si predstavljajte dotični vmesnik brez privlačnih številk – in ko pogooglate, kaj FB algoritem priporoča letos, za trenutek premislite, kaj nepričakovanega lahko s to informacijo storite

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.