Uredništvo

 |  Svet

Vojna proti terorju je zrušila svetovni mir

Izšla je posebna številka Mladine o terorizmu. Od 11. septembra (9/11) do vojne v Ukrajini. 

Izšla je posebna številka Mladine TEROR, ki orisuje "vojno proti terorizmu" od 11. septembra (9/11) do vojne v Ukrajini. Med številnimi uglednimi avtorji besedil sta tudi Marcel Štefančič, jr. in Erik Valenčič. Prvi je v enem od člankov zapisal, da je bila vojna proti terorju pretveza za militarizacijo družbe in sveta, rasno in versko profiliranje, neokolonialno energetsko predatorstvo, intenziviranje nasilja v drugih predelih sveta in »preventivne udarce«. Štefančič opozarja, da je vojna proti terorju postala teror in stvariteljica toksične, antidemokratične, militantne prihodnosti, v kateri živimo, da je zrušila svetovni mir. "Po izbruhu vojne proti terorju in napadu na Irak je bilo po svetu bistveno več terorističnih napadov kot prej. Kjer teče nafta, še vedno teče kri," je zapisal.

"Vojna proti terorju je postala teror, saj se je izrodila v sistematično poniževanje Bližnjega vzhoda in islama, teptanje in splakovanje Korana, slačenje in spolno nadlegovanje muslimanov, zlaganje golih jetnikov v piramide, oblačenje muslimanov v ženska oblačila, sodomijo, bombardiranje mošej, razbijanje steklenic coca-cole na glavah Iračanov. In teror se je potem stegnil k nam – domov."

Marcel Štefančič, jr.

Urednik Mladine Grega Repovž pa je v uvodniku v posebno številko TEROR poudaril, da je prekletstvo nasilja to, da ima vedno rep v prihodnosti. "Vedno znova tako zaznamuje družbe, posameznike in generacije, da teh knjig nikoli ni mogoče zapreti in odložiti na polico. Preteklo nasilje še desetletja, celo stoletja opleta med ljudmi in v družbi ter preprečuje sobivanje celo v okoljih, kjer nasilja niso doživeli. Nasilje, ta stalnica človeštva, pači in oblikuje misli, riše odnose in občutke, ustvarja meje in – novo nasilje. In vedno znova je treba ob nasilju, ki ga opravičujejo s preteklim nasiljem, razlagati, da nasilje rojeva nasilje – nikakor ga ne odpravlja. Nasilje se razmnožuje, poganja novo nasilje, ga opravičuje, ga utemeljuje. Nasilje je temeljna značilnost nas, ljudi. Ni ga kamna, ki ga ne zaznamuje nasilje, ni ga templja brez krvi," je izpostavil.

NOVA POSEBNA ŠTEVILKA MLADINE JE ŽE NA VOLJO PRI PRODAJALCIH ČASOPISOV IN V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Posebna številka Mladine je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini

Posebna številka Mladine je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini. Marcel Štefančič, jr., Erik Valenčič in novinarji nemške revije Der Spiegel so opisali teror v 21. stoletju od napada na Svetovno trgovinsko središče v New Yorku 11. septembra 2001 do vojne v Ukrajini. Kako se je lahko zgodilo, da je to stoletje že zdaj stoletje nasilja. Napadi v Londonu, Parizu, Bruslju, Berlinu pa pokol na norveškem otoku Utoya. Muslimanski in rasistični terorizem pobijata z roko v roki. In Putinova vojna v Ukrajini je samo nadaljevanje terorizma z vojaškimi sredstvi.
© Mladina

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.