Lara Paukovič

 |  Mladina 21  |  Svet

Zasluženi počitek

Španija bi lahko postala prva država v Evropi, ki bo ženskam z bolečimi menstruacijami omogočila plačan bolniški dopust

Irene Montero, španska ministrica za enakost

Irene Montero, španska ministrica za enakost
© Profimedia

Boleče menstruacije strokovno imenujemo dismenoreja, v rodni dobi pa jih doživlja večina žensk. Lahko se pojavljajo občasno ali stalno, če gre za primarno dismenorejo, so vezane le na mladost, če gre za sekundarno, so značilne tudi za srednja leta oziroma še v času po porodu – takšna oblika je večkrat povezana z bolezenskimi stanji, kot je endometrioza.

Kaj učeni izraz pomeni v praksi? Nevzdržne krče v spodnjem delu trebuha, ki jih spremljajo močne krvavitve, huda slabost, glavobol, driska, znojenje, bolečine v križu, v skrajnem primeru celo omedlevica in bruhanje. Bolečine pri dismenoreji so večkrat primerjali z bolečinami pri porodu (»mali porod«), saj se pri njih sproščajo enake kemične spojine, prostaglandini. A ker menstruacija ni »nič takega« ali pa ženske celo mislijo, da bi jih moralo biti zaradi popolnoma normalnega dela ženske izkušnje sram, marsikatera ob menstrualnih popadkih pač zajame sapo, se s težavo pobere s kopalniških tal, pogoltne protibolečinsko tableto ali dve in se odpravi v službo.

Če bo vse po sreči, čez čas tega vsaj Špankam ne bo več treba početi. V pripravi je osnutek zakona, ki bi ženskam z bolečimi in intenzivnimi menstruacijami omogočil do tri dni plačanega bolniškega dopusta, v skrajnih primerih celo pet dni. Poleg omenjenega ukrepa bi zakon področje ženskega reproduktivnega zdravja urejal širše, saj med drugim namerava v spolno vzgojo v šolah uvesti koncept privolitve (consent), poskrbeti za brezplačne higienske pripomočke v izobraževalnih institucijah in olajšati dostop do splava. Ženska bi lahko po dopolnjenem 16. letu splav opravila brez privolitve staršev, in to takoj, ne po tridnevnem premisleku, urediti pa želijo tudi področje javnega zdravstva v smislu, da bi bil vsaki ženski, ki želi opraviti splav, na voljo zdravnik, ki se ne bi skliceval na ugovor vesti. »S tem želimo mednarodni javnosti poslati sporočilo podpore vsem ženskam, ki se borijo za svoje spolne in reproduktivne pravice,« je povedala španska ministrica za enakost Irene Montero. Ministrstvo za enakost ni osredotočeno le na zagotavljanje čim večje enakosti med spoloma, ampak je usmerjeno tudi v izkoreninjenje vseh oblik nasilja nad ženskami. »Menstruacija ne bo več tabu, nič več jemanja protibolečinskih tablet pred odhodom v službo in prikrivanja dejstva, da zaradi bolečin komaj delamo,« je še dejala Irene Montero. »Zagotoviti moramo, da bodo ženske tiste, ki bodo odločale, kaj se dogaja z njihovim telesom.«

Če bo Španija sprejela ta zakon, bo to za Evropo revolucionarno, saj bi s tem postala prva evropska država s plačanim bolniškim dopustom v času menstruacije – po svetu imajo takšen zakon denimo Južna Koreja, Zambija in Indonezija. V Sloveniji za zdaj, žal, nismo še niti tako daleč, da bi imeli nižji davek na higienske izdelke za ženske. Napredna zakonodaja v zvezi s splavom, ki je v pripravi, pa je dobrodošel protiudarec dogajanju v ZDA, prihaja namreč v času, ko želijo konservativni člani tamkajšnjega vrhovnega sodišča, ki jih je nastavil Trump, po pol stoletja odpraviti pravico do splava in odločanje o njej prepustiti zveznim državam

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.