Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kreditna kartica na dan odžene zdravje stran

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Eurythenes plasticus je vrsta raka, ki so jo odkrili l. 2020. Ime je dobil po plastiki, ki so jo našli v njegovem želodcu. Žal danes nič nenavadnega – če ga ne bi našli na več kot pol poti do najgloblje točke na Zemlji. Sicer pa je plastika prišla tudi do tja: ko je Victor Vescovo l. 2019 postavil rekord za najgloblji potop, je na dnu Marijanskega jarka našel – vrečko

Plastika je na Antarktiki, na Mount Everestu, pa v čebelah in človeški maternici. Vdihujemo jo celo, ko nosimo masko; kirurška proizvede več vlaken, kot jih zaustavi (slednje seveda ni njen namen). Plastika naj bi bila v 40 % hrane, kar pomeni, da tedensko zaužijemo tudi za kreditno kartico plastike.

Čeprav večino izločimo, imamo mikroplastiko celo v pljučih. Naše telo se na to odziva z vnetjem, ki lahko sproži oksidativni stres. S plastiko vase vnašamo tudi mikroonesnaževalce: pesticide, zdravila, hormone in težke kovine. Super recept za hormonske nestabilnosti, motnje endokrinega sistema in slabo reproduktivno zdravje!

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.