Luka Volk

 |  Mladina 22  |  Družba

Aleš Primc o preživelem otroku, ki naj bi se bil rodil v 14. tednu nosečnosti

Zgodovinski dogodek

Aleš Primc, borec za družine – če gre za »prave družine«, seveda

Aleš Primc, borec za družine – če gre za »prave družine«, seveda.
© Arhiv Mladine

Aleš Primc, borec za družine – če gre za »prave družine«, seveda – in vodja sektorja za demografijo, zbija šale. Pred skoraj dvema letoma smo se nasmejali ob njegovem zapisu na Twitterju, da hčerko podkupuje, da v šoli piše božič z veliko začetnico, tokrat pa mu jo je namesto slovnice zagodla angleščina. Ko je delil prispevek o tem, kako se je v teksaški porodnišnici nedonošenček rodil kar 14 tednov prezgodaj, je zapisal: »Zgodovinsko. Preživel otrok, rojen v 14. tednu nosečnosti. V Sloveniji si pri tej starosti skupek celic, od katerih jih več kot sto petdeset vsako leto umre nasilne smrti, v Teksasu človek, za katerega se je vredno boriti.« Nesrečnežu so jo verjetno zagodli hitri prsti ali pa nepoznavanje angleščine, zato si je narobe razlagal naslov prispevka, ki jasno pravi, da se je otrok rodil 14 tednov prezgodaj oziroma v 26. tednu nosečnosti.

Izbrisani tvit uslužbenca urada za demografijo

Izbrisani tvit uslužbenca urada za demografijo

Tudi sicer pa bi borec za pravice »nerojenih otrok« lahko vedel, da preživetje otroka, ki se rodi v 14. tednu nosečnosti, ni mogoče. Meja za preživetje nedonošenčkov je po statističnih podatkih med 23. in 25. tednom nosečnosti, najmlajši nedonošenček se je sodeč po Guinnessovi knjigi rekordov rodil predlani, in sicer pri 21 tednih. Kljub siceršnji pomoti – ali namernem zavajanju – pa ne gre spregledati njegovega osnovnega sporočila. S tvitom je želel predvsem izraziti podporo teksaškemu zakonu, ki ženskam prepoveduje splav po šestem tednu nosečnosti, hkrati pa dovoljuje vlaganje tožb zoper tiste, ki nosečnici pomagajo opraviti splav v nasprotju s prepovedjo. Podobno všeč mu je bila verjetno tudi poteza republikanskega guvernerja Oklahome Kevina Stitta, ki je podpisal zakon o prepovedi prekinitve nosečnosti vse od spočetja. Za navdih Primcu sicer ne bi bilo treba gledati čez lužo, lahko bi se ozrl že proti Poljski, kjer je zadnja žrtev prepovedi splava umrla januarja letos. Ali pa k sosedom na Hrvaško, kjer je javnost pred kratkim pretresla novica o nosečnici s hudo prizadetim plodom, ki ji prav tako sprva ni bilo dovoljeno opraviti splava.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.