Uredništvo

 |  Svet

»Dokler bo teror učinkovita taktika, ga bodo še naprej uporabljali«

Posebna številka Mladine TEROR, ki je izšla v sklopu edicij ZGODOVINA, je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini

Louise Richardson

Louise Richardson
© Wikipedia

Izšla je posebna številka Mladine TEROR. Marcel Štefančič, jr., Erik Valenčič in novinarji nemške revije Der Spiegel so opisali teror v 21. stoletju, od napada na Svetovno trgovinsko središče (WTC) v New Yorku 11. septembra 2001 do vojne v Ukrajini, ki še vedno traja. Kako se je lahko zgodilo, da je to stoletje že zdaj stoletje nasilja?

"Leglo terorizma se lahko pojavi povsod, kjer so države destabilizirane, pa tudi v državah, kjer vlada preveč nasilja. Samo poglejte, kakšnega nasilja so vajeni ljudje v Ukrajini. In tudi na lasten prag moramo pogledati. Napad na ameriški Kapitol nas je opozoril na zastrašujoče skupine, ki so veliko večje in bolje organizirane, kot se zavedamo."

Louise Richardson

V intervjuju z naslovom "Terorizem je poceni" se je novinar revije Der Spiegel Frank Patalong pogovarjal s politologinjo Louise Richardson o tem, kaj je bistvo terorizma in kako se razlikuje od drugih oblik politično motiviranega nasilja.

"Jaz vidim glavno razliko v izbiri žrtev. Teroristi zaradi političnih motivov zavestno napadejo civiliste. Žrtve niso izbrane kot posamezniki, temveč kot predstavniki večje skupine. Terorist izbere neki simboličen cilj, gverilci pa se v nasprotju s teroristi borijo proti vojaškemu nasprotniku. Terorizem je obstajal že veliko pred 11. septembrom; v zapisih so našli primere, ki segajo tisočletja v zgodovino. In dokler bo teror učinkovita taktika, ga bodo še naprej uporabljali," pravi Richardson.

NOVA POSEBNA ŠTEVILKA MLADINE JE ŽE NA VOLJO PRI PRODAJALCIH ČASOPISOV IN V NAŠI SPLETNI TRGOVINI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.