Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Dvomi v koristnost policije

CC0 / pxhere

CC0 / pxhere

Policija bistveno pripomore k varnosti in marsikdo si sveta brez nje ne zna predstavljati. Pojavlja pa se vprašanje, ali res izpolnjuje dolžnosti in dosledno sledi svojemu poslanstvu. Dvomi v njeno koristnost so spet narasli po nedavnem streljanju v ZDA, ko so policisti na vstop v šolo čakali eno uro in celo aretirali starše.

Nekateri trdijo, da policija obstaja za potrebe bogatih, saj denarne kazni negativno vplivajo le na revne sloje. Delno rešitev so našli v državah, kjer je višina kazni sorazmerna s plačo. Policija kot represivni aparat države ohranja status quo, saj redno nasilno obračunava s protestniki, včasih celo sama sproži spopade. Policija včasih tudi mori ljudi; pozorni smo predvsem na ZDA, kjer je militarizacija policije ušla izpod nadzora. Povrhu vsega pa policisti v primeru streljanja v ZDA sploh niso zavezani k posredovanju.

Torej: ali sploh lahko koristi policije kot institucije izničijo negativne učinke, ki jih ima na navadne ljudi? 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.