Luka Volk

 |  Mladina 25  |  Politika

Diskriminatorni boni

Zavajanja nekdanjega ministra za digitalno preobrazbo

Nekdanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič

Nekdanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič
© Twitter, gov.si

Prejšnji teden so zaživeli tako imenovani digitalni boni v vrednosti 150 evrov, ki jih lahko za nakup računalniške opreme izkoristijo učenci zadnje triade, dijaki in študenti. Na voljo naj bi bili tudi starejšim od 55 let, če bi prej opravili tečaj s področja digitalne pismenosti, vendar ta za zdaj še ni na voljo. Prejšnja vlada je za letos po besedah ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh zagotovila dovolj denarja zgolj za 5 tisoč tečajnih mest, čeprav je upravičencev, starejših od 55 let, kar 740 tisoč.

Novica je prejšnji teden prišla kot presenečenje, a je nekdanji minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič v oddaji 24ur Zvečer na POP TV hitel razlagati, da »ne gre za nikakršno skrivnost« in da so ti podatki javni, že vse odkar je bil objavljen javni razpis za ponudnike tečajev. Denarja naj bi bilo dovolj za 50 tisoč starejših – kar pa je še vedno občutno premalo.

Razpis s sredstvi v višini 750 tisoč evrov je bil sicer res objavljen že 20. maja, vendar je Andrijanič število razpisanih mest prvič omenil šele prejšnji petek. Kot pove sekretarka na ministrstvu Jana Lutovac Lah, naj bi se Andrijanič tega zavedal že marca, vendar kljub opozorilom sodelavcev, da bi bilo treba obvestiti javnosti, tega ni storil. »Rečeno nam je bilo, naj počakamo do volitev. Po volitvah pa, da naj počakamo do javnega razpisa,« pove.

Andrijanič je hkrati zatrjeval, da »so obstoječe kapacitete nizke« in da so se »zato odločili za pilotni projekt, ki bo v prvi fazi vključeval 5 tisoč udeležencev. Dejstvo je, da več kot toliko tečajev v Sloveniji v tem hipu enostavno ni.« Vendar pa je ponudnikov glede na stanje prijav na razpis, ki ga je objavil Slovenski regionalni razvojni sklad, očitno precej več, saj je bilo ob prvem roku za oddajo vlog zaprošeno za skoraj štirikrat toliko sredstev, kot je bilo razpisanih.

Zanikal je tudi navedbe, da naj bi bilo samo za promocijo teh usposabljanj in digitalne vključenosti po drugi strani v prihodnjih dveh letih na voljo več kot milijon evrov. Na ministrstvu so nam sicer potrdili, da je prejšnje vodstvo za ta namen hotelo letos rezervirati 540 tisoč, v letu 2023 pa 500 tisoč evrov.

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je med drugim prinesel uvedbo bonov, je bil po hitrem postopku sprejet februarja, čeprav so številni strokovnjaki opozarjali, da je bil pomanjkljiv in diskriminatoren. Med njimi je bila tudi zdajšnja ministrica, ki ga je opisala kot »recept za katastrofo«. Zakon zato nameravajo na ministrstvu novelirati. Novela naj bi po besedah Emilije Stojmenove Duh omogočila ciljno usmerjeno ukrepanje za zmanjševanje digitalnega razkoraka. »Novela zakona bo podpirala izvajanje projektov, ki bodo ciljno usmerjeni. To pomeni, da bodo upravičenci tisti, ki dejansko potrebujejo podporo, digitalno znanje, kompetence in opremo. Zdaj pa se dogaja, da ima lahko do usposabljanj in posledično bona pravico tisti, ki ima vse od naštetega. Tudi oseba, ki zasluži več tisoč evrov in je v vseh pogledih digitalno usposobljena,« pove ministrica.

Novela zakona naj nikakor ne bi vplivala na prejemnike digitalnih bonov, še pove. Te je sicer do začetka tedna unovčilo 23 tisoč mladih; vrednost unovčenih bonov je skupaj znašala več kot 3 milijone evrov. Največ se jih je odpravilo v trgovine Big Bang, kjer so bone izkoristili predvsem za nakup tabličnih in prenosnih računalnikov ter slušalk z mikrofonom. Zmagovalke prvih dni koriščenja bonov pa so bile zagotovo slušalke znamke Apple, ki so bile v trgovini iSTYLE že po enem dnevu razprodane, brez zaloge pa so ostali tudi pri Mimovrste. Kot ocenjuje ministrica, naj bi bil ukrep, ki so ga podedovali od prejšnje vlade, vreden skoraj 60 milijonov evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.