Uredništvo

 |  Družba

»Naš mali kraj je postal arena za predstavo, v kateri Evropa uničuje samo sebe«

IZJAVA DNEVA

"Prepoznala sem, da se na tem majhnem koščku zemlje dogaja nekaj velikega: popolnoma napačno soočanje Evrope s spremembami, ki jih ni mogoče ustaviti. Naš mali kraj je postal arena za predstavo, v kateri Evropa uničuje samo sebe. Evropa noče razumeti, da so migracije dejstvo. Prišel je račun za vse vojne in ekološke katastrofe. Migrirajo ljudje od Kirgizije do Maroka in podsaharske Afrike. Zdaj prihajajo tudi begunci s Kube. Lahko se pogovarjamo o tem, ali smo za ali proti, ampak zdaj je že prepozno. Vprašanje je le, kaj storiti. Jasno je, da se na mejah izvršuje maltretiranje lokalnih prebivalcev, uničuje se gospodarstvo, uničuje se narava, obenem pa poteka fizično maltretiranje, mučenje, zloraba migrantov. To je dobrodošlica, ki jim jo izreka Evropa. Žica pa je simbol vsega, kar se dogaja."

(Tiha K. Gudac, režiserka dokumentarnega filma o žici na meji s Hrvaško, o tem, da Evropa noče razumeti, da so migracije dejstvo; v intervjuju za Dnevnik)

Rezilne žice je na slovensko-hrvaško mejo jeseni 2015 začela postavljati vlada Mira Cerarja.

Rezilne žice je na slovensko-hrvaško mejo jeseni 2015 začela postavljati vlada Mira Cerarja.
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.