Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Kaj se skriva pod ledeno goro?

Looney Toons (Posnetek zaslona)

Looney Toons (Posnetek zaslona)

Iz dneva v dan postaja bolj jasno, da se bližamo ponovnemu zlomu globalne ekonomije. Da bi zajezile podivjano spiralo inflacije, ki so jo sprožili kovid, Putin in nenazadnje tipičen kapitalistični pohlep, so centralne banke po svetu pričele dvigovati obrestne mere in s tem končale obdobje poceni denarja, ki je doslej poganjal rekordno rast predvsem tehnološkega sektorja.

Kako gol je pravzaprav cesar, bo hitro postalo jasno pri podjetjih t. i. gig ekonomije. Za Uber, Deliveroo, Gorillas, Wolt in podobne "platforme" je namreč značilno, da so v bojih za vzpostavitev monopolov pravzaprav živele na dolgovih in svoje delovanje subvencionirale s krediti oziroma finančnimi injekcijami radodarnih skladov tveganega kapitala, ki bodo sedaj primorani zategniti mošnjičke. 

Kako globoko bo padla hišica iz kart, bomo očitno videli v naslednjih mesecih in letih. Jasno je, da se kapitalizem iz preteklih kriz ni kaj veliko naučil. Smo se mi?

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.