Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Živjo, enakopravnost!

Nitin531 / Wikimedia Commons

Nitin531 / Wikimedia Commons

Ameriški republikanski zakonodajalci so letos predlagali že preko 300 zakonov proti LGBTIQ+ skupnosti, od katerih jih pribl. 130 napada pravice transspolnih oseb. Regresivna homofobna patriarhalna ideologija, ki navdihuje dežurne nestrpneže, dobiva krila marsikje po svetu. Spravljajo se na vse, ki naj bi kazili tradicionalno podobo družine in družbe.

V Sloveniji jim je 8. julija ustavno sodišče malce pristriglo peruti, ko je odpravilo diskriminacijo glede na spolno usmerjenost para pri možnosti sklenitve zakonske zveze in uvrstitve na seznam za posvojitev otrok. V Sloveniji je parov, ki si želijo posvojiti otroka, vsaj 10-krat več kot otrok, ki bi jih lahko posvojili. O ustrezni izbiri posvojiteljev bosta še naprej odločala CSD in sodišče.

Lani je partnersko zvezo sklenilo 58 istospolno usmerjenih parov, kar bi predstavljalo 1 % porok. Cerkvena vrata jim bodo verjetno do nadaljnjega ostala zaprta, čas pa bi bil, da se za vse odpre vsaj pot do oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.