Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Zahtevajmo uvedbo participativnih proračunov!

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Ko govorimo o politični participaciji, imamo največkrat v mislih obisk volišč vsakih nekaj let. A volitve omogočajo le posredno sodelovanje v politiki, izvoljeni predstavniki pa pogosto ne naslavljajo naših resničnih potreb. To stanje lahko med drugim izboljša participativni proračun, s katerim ljudje neposredno odločajo o porabi javnih sredstev.

Izvedba participativnega proračuna lahko poveže skupnost, krepi zaupanje v odločevalce, poskrbi za enakomernejši razvoj lokalnega okolja in prinese številne druge pozitivne učinke. Morda se je prav zato pred lokalnimi volitvami leta 2018 k njegovi uresničitvi zavezalo kar 275 kandidatov za županska mesta – med njimi je 56 aktualnih županov.

Obljubo je izpolnilo le 24 županov, ki zdaj zaključujejo mandat, kar veliko pove tudi o politični odgovornosti. Čeprav so lokalne volitve blizu, lahko od občinskih funkcionarjev še vedno zahtevamo začetek postopkov za uvedbo participativnega proračuna, k temu pa novembra spodbudimo tudi nove kandidate.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.