Matic Gorenc

 |  Mladina 30  |  Svet

Papeževo opravičilo

Frančišek se je v Kanadi opravičil, ker so številni člani katoliške skupnosti sodelovali v projektih kulturnega uničevanja in prisilne asimilacije

Papež Frančišek z »indijansko perjanico«, 25. julija v kanadski Alberti

Papež Frančišek z »indijansko perjanico«, 25. julija v kanadski Alberti
© Profimedia

Papež Frančišek je v nedeljo, 24. julija, prispel v Kanado. Opravičil se je za zlorabe, ki so jih utrpeli domorodni otroci, prisiljeni bivati v tamkajšnjih šolah z internati, večino katerih je upravljala kanadska katoliška cerkev. »Ponižno prosim za odpuščanje za zlo, ki ga je nad domorodnim prebivalstvom izvršilo toliko kristjanov. Žal mi je,« je dejal Frančišek.

Ko je papež prispel na letališče v Edmontonu v zvezni državi Alberti, je poljubil roko enega izmed ljudi, ki so izkušnjo v šoli preživeli, na letališču pa so ga pričakali tudi predstavniki kanadskih domorodcev, kanadski premier Justin Trudeau ter Inukinja Mary Simon, generalna guvernerka, predstavnica krone v Kanadi in prva domorodka na tem položaju.

V zadnjih letih je v Kanadi tema avtohtonih prebivalcev severnoameriške celine postala zelo pomembna. Liberalna vlada Justina Trudeauja namenja veliko pozornost ozaveščanju o kolonizaciji in zatiranju po njej, ki je prizadelo kanadske domorodce. Gre za povsem nov pojav, saj je bila do nedavnega tema zatiranja domorodne manjšine v Kanadi izredno tabuizirana.

Obiskovanje teh šol je bilo za domorodne otroke obvezno od leta 1894 do leta 1947. Pri projektu je kanadska vlada sodelovala z različnimi cerkvenimi organizacijami v državi, kanadsko ministrstvo za indijanske zadeve je zagotovilo finančna sredstva, same šole pa so upravljale različne cerkve, najpogosteje kanadska katoliška cerkev, pa tudi združene protestantske in anglikanske cerkve.

V tem šolskem sistemu naj bi bilo okoli 150 tisoč otrok, vzetih iz domačega okolja. Zaradi pokristjanjevanja in asimilacije domorodcev v večinsko kanadsko družbo so otrokom onemogočili povezavo z jezikom in kulturo prednikov. Učili so se angleško in francosko, za govorjenje katerega koli drugega jezika so bili kaznovani.

V sistemu so bile pogoste fizične in spolne zlorabe, podhranjenost in stroga disciplina, neprimerljiva z ostalimi šolskimi institucijami v državi. V šolah je bilo preveč otrok, sanitarije so bile slabe, ogrevanja velikokrat ni bilo, ni bilo niti dostopa do zdravstvene pomoči. Vsi ti dejavniki so privedli do izbruhov gripe in tuberkuloze. Zaradi nepopolne dokumentacije je nemogoče natančno oceniti število umrlih otrok, ocene pa se gibljejo od 3200 do kar 30.000.

Leta 2009 so imeli predstavniki kanadskih domorodnih plemen in škofje kanadske katoliške cerkve zasebni sestanek s papežem Benediktom XVI., po katerem se je Benedikt opravičil za »nedopustna dejanja nekaterih članov cerkve«, kar so domorodci pozdravili, še vedno pa so želeli polno opravičilo cerkve za sodelovanje v teh dogodkih. Podobno je papež Frančišek že storil v Boliviji leta 2015, kjer se je opravičil za sodelovanje cerkve pri kolonializmu, in na Irskem leta 2018, kjer se je opravičil za zločine predvsem v katoliških sirotišnicah.

Tudi kanadski domorodni aktivisti so ta teden z romanjem pokore papeža Frančiška končno dosegli polno opravičilo svetega sedeža. Opravičilo je torej sprejeto, a takšnih poti in opravičil bo moral priljubljeni papež opraviti še veliko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Vlado Began, Šmarje pri Jelšah

    Papeževo opravičilo

    Papež Frančišek je končal svoj obisk v Kanadi. Tam se je večkrat opravičil staroselcem za zlo, ki so ga prizadejali katoliki v internatih oz. šolah, kjer so kanadske oblasti v 19. in 20. stoletju hotele asimilirati staroselske otroke. Katoliška cerkev je vodila več kot polovico takih državnih šol, skozi katere je šlo okrog 150.000 otrok, več 1000 pa jih je med šolanjem iz razli... Več