Uredništvo

 |  Družba

Sledilo bo obdobje velike jeze

IZJAVA DNEVA

"Še vedno aktualni fazi zanikanja podnebnih sprememb bo neizogibno sledilo obdobje velike jeze, tej pa bo moralo slediti spravljenje z dejstvom, da bodo tudi kraji, kjer živimo mi, čez tri, pet, deset generacij nenaseljivi. Tragika časa, v katerem živimo, je, da politični realizem v njem zmaguje brez boja, četudi je brez perspektive, politični optimizem in vsakršna omemba politične imaginacije pa sta postala legitimen predmet posmeha, nekaj zaničevanja vrednega. Upanje je patetično, idealizem pomilovanja vreden, »ne gre« je novi »da se«. Nič ne bi moglo biti bolj neumno, otročje in naivno kot zamišljati si politični vrh, ki se nekega dne odloči, da bo na vsako hišo v majhni državi – v korist ljudi, ne kapitala – postavil sončno elektrarno, pa naj stane, kar hoče."

(Mojca Pišek, novinarka, literarna kritičarka in esejistka, v Delovi kolumni o tem, da je z vsakim požarom, resničnim ali metaforičnim, zgorelo tudi nekaj družbenih aspiracij)

Požar na Krasu

Požar na Krasu
© Luka Dakskobler

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.