Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Sožalje ob dnevu ekološkega dolga

My country? Europe. / Facebook

My country? Europe. / Facebook

Prejšnji teden smo obeležili letošnji dan ekološkega dolga. To pomeni, da smo v prvih 208 dneh leta porabili toliko naravnih virov, kot jih naš planet ustvari v enem letu. Vse, kar bomo letos še porabili, si “izposojamo” od prihodnjih generacij.

Račun bomo prejeli v obliki podnebnih sprememb, ki se že kažejo v obsežnih požarih, vročinskih valovih, dolgotrajnih sušah, močnejših neurjih in drugih naravnih nesrečah. Letošnje poletje je le pokušina prihajajoče podnebne apokalipse.

Apatičnost političnih odločevalcev, ki bi lahko poskrbeli za zmanjšanje porabe naravnih virov, je skladna z logiko sodobnega kapitalizma. Ta krivdo in odgovornost za reševanje problemov vali na pleča posameznikov. S tem individualizira globalen problem, za katerega je odgovorna peščica svetovne populacije.

To pa seveda še ne pomeni, da moramo križem rok čakati na rešitve, ampak jih moramo skupaj iskati, se zanje boriti in jih udejanjati. 

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.