Boj za sveti zakon

Pritožba rektorja Slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah na naslovnico Mladine je seveda povsem legitimna, a ima nekatere lepotne napake, na katere želim opozoriti. Kot prvo, rektor pravi, da je Jezušček na brezjanski podobi nadomeščen s hermafroditom. Ne more biti: po doktrini rimokatoliške cerkve, še posebej pa po zagotavljanju Slovenske Škofovske konference hermafroditov sploh ni, ker se vsi otroci rodijo bodisi kot dečki, bodisi kot deklice. Glede na mavrico v ozadju in naslovni članek v Mladini, pa je povsem jasno, da ima Marija na naslovnici v naročju transspolno bitje.

Kot drugo pa se ne morem strinjati, da gre v tem primeru za žalitev verskih čustev. Za žalitev verskih čustev bi lahko šlo, če bi spremenjeno sliko Marije pomagaj kdo prodajal ali podtikal romarjem kot podobico, ali jo lepil po Brezjah ali z njo opremil protiverski članek. Slika na naslovnici Mladine pa nima prav nobene zveze z verskimi čustvi ali »iznakaženjem slovenskega verskega in občečloveškega simbola«. Iz konteksta je nedvoumno razvidno, da uredništvo s to naslovnico izraža svoje nestrinjanje s stališči slovenske RKC do splava in gejevskih porok. S tem pa verska čustva nimajo prav nobene zveze, ker gre za politična stališča, čeprav odeta v verska prepričanja. Torej gre kvečjemu za vznemirjanje klerikov RKC v Sloveniji. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.