Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Bolsonarova vojna proti staroselcem

Lou Gold / flickr

Lou Gold / flickr

Ta teden je v brazilskem pragozdu umrl »mož iz luknje«, zadnji pripadnik svojega ljudstva, ki je desetletja živel v osami. Takšnega življenja si ni izbral, temveč je posledica genocida, ki so ga nad njegovim ljudstvom izvedli profita lačni divji gozdarji pred 26 leti.

Odkar je leta 2018 oblast prevzel trumpovski Bolsonaro, so se nezakonita sečnja, rudarjenje in prilastitev zemlje na staroselskih ozemljih povečali za 137 %. Prav tako je bilo ubitih več agentov fundacije FUNAI, ki se zavzema za pravice staroselcev in izvaja operacije proti nezakonitemu rudarjenju. Sam Bolsonaro je izjavil, da pod njegovo oblastjo staroselci ne bodo prejeli niti centimetra zemlje in obljubo je tudi držal.

»Mož iz luknje« simbolizira grozljivo nasilje in krutost, ki sta se v imenu dobička zgrnila nad staroselce po vsem svetu, pa tudi njihov upor. Brazilce oktobra čakajo volitve. Če bodo spet podlegli desničarskemu populizmu, se bodo zgodbe o genocidu ponavljale še vsaj nadaljnja 4 leta.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.